current views are: 1

11 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:52

Βloomberg: Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει έστω και συμβολική πρόοδο στο Eurogroup

Μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έρχεται λίγες ώρες μετά από αυτό που ήθελε την ‘Αγκελα Μέρκελ να δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ.

Δημοσίευση 08:52’
αρθρο-newpost

Μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έρχεται λίγες ώρες μετά από αυτό που ήθελε την ‘Αγκελα Μέρκελ να δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ.

Μια γεμάτη εβδομάδα περιμένει τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έρχεται λίγες ώρες μετά από αυτό που ήθελε την ‘Αγκελα Μέρκελ να δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την Ελλάδα για χάρη του ευρώ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον να επιδείξει έστω και συμβολικά πρόοδο στο σημερινό Eurogroup των Βρυξελλών, προκειμένου να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης να ρέουν προς τις ελληνικές τράπεζες με τους σημερινούς ρυθμούς. 

Το επόμενο εμπόδιο για την χώρα έρχεται μια ημέρα μετά, αφού η χώρα καλείται να πληρώσει 750 εκατ.ευρώ στο διεθνές νομισματικό ταμείο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους κορυφαίους υπουργούς του για αρκετές ώρες την Κυριακή για να τους ενημερώσει σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα αναμένει από το Eurogroup να αναγνωρίσει ότι έχει κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης αμέσως μετά την συνάντηση, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στην συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς η ανάγκη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο της εντολής της κυβέρνησης. 

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, η εν λόγω συνάντηση έλαβε χώρα κάτω από τη πίεση να εγκαταλειφθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις που έκανε μόλις πριν από λίγους μήνες για πιο γενναιόδωρες παροχές.

Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται κομμάτι της συνέντευξης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην FAZ, το οποίο αναφέρει ότι «μια χώρα μπορεί κάποια στιγμή ξαφνικά να καταστεί ανίκανη να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αν η Ελλάδα βγει εκτός ευρώ, δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι».

Το Bloomberg υπογραμμίζει, τέλος, τον θετικό αέρα που έχει φέρει η αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα, ωστόσο παρά την σημαντική αυτή μεταβολή δεν φαίνεται να υπάρχει τελική συμφωνία στον ορίζοντα.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην Ιταλική Corriere dela Sera, o οποίος τόνισε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν γνωρίζω πόσο». 


σχετικα αρθρα