Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με φουλ επίθεση προς την κυβέρνηση «απαντά» η Συγγρού στο κύμα δημοσιευμάτων για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην εσωτερική διελκυστίνδα για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα έναντι μίας πιθανής συμφωνίας της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με τους πιστωτές. 

Μάλιστα εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη δεύτερη προσυνεδριακή διαδικασία στην Ξάνθη, μία συνεδρίαση με διάρκεια σχεδόν 5 ώρες, με 28 ομιλητές και το σύνολο των βουλευτών της Περιφέρειας να δίνουν το «παρών», κάποιοι έστω μόνον κατά την ομιλία Σαμαρά, όπως ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης.  

Αρκετά στελέχη της ΝΔ  πιθανολογούν ότι η ηγεσία του κόμματος φλερτάρει αν όχι με την καταψήφιση, τουλάχιστον με την αποχή ή το «παρών». 

Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε αυτομάτως φυγόκεντρες κινήσεις καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών υπονοούν ή δηλώνουν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να δώσει ψήφο, ακόμη κι αν αυτή δεν απαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή. Σε αυτή την κατηγορία στελεχών περιλαμβάνονται όχι μόνον βουλευτές και υπουργοί που υπερψήφισαν ή κλήθηκαν να εφαρμόσουν τα μνημόνια (από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη μέχρι τους κ. Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη) αλλά και μετριοπαθέστερα στελέχη του καραμανλικού χώρου (Στυλιανίδης, Γκιουλέκας κλπ) που κρίνουν ως προβληματική άλλη μία αλλαγή προσανατολισμού από το κόμμα σε διάστημα ολίγων ετών. Ενώ στην Συγγρού είναι εμφανής ο  προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί, φίλα προσκείμενα στην ηγεσία ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπερθεματίζουν υπέρ της... άρνησης παροχής ψήφου, με όποιο τρόπο, από τη  Ν.Δ. 

Την ίδια στιγμή, τα εσωκομματικά καλά κρατούν και, μάλιστα, συνδέονται και με τους ανωτέρω προβληματισμούς. Η εσωστρέφεια έχει επιστρέψει για τα καλά στο κόμμα και είναι ενδεικτικό ότι μόνον το προηγούμενο 48ώρο, υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων, το σύνολο σχεδόν των κορυφαίων τοποθετήθηκαν, με διαφορετικές τρόπο έκαστος, για τις εσωκομματικές εξελίξεις: Μπακογιάννη, Δένδιας, Μητσοτάκης, Στυλιανίδης, Βορίδης, Κεφαλογιάννη, Γεωργιάδης.