«Η Ρώσικη επιρροή στην Μεσόγειο είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν θα αφήσει ποτέ την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη Ευρωζώνη» δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Μάρκ Φάμπερ σήμερα το πρωί στο κανάλι CNBC, δίνοντας μιαν άλλη εκδοχή στο γιατί οι εταίροι δεν θα αφήσουν να συμβεί ένα Grexit.

Ο γνωστός για την απαισιοδοξία του στο ελληνικό ζήτημα επενδυτής τόνισε, επίσης, ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα φοβηθούν ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στενότερες σχέσεις στην Μεσόγειο.

Αν συμβεί, όμως, αυτό, υπογράμμισε ο Φάμπερ, οι Ρώσοι θα μπορούν να μετακινηθούν προς την Μεσόγειο από την Μαύρη Θάλασσα. H Eλλάδα γενικά θεωρείται σαν μια θύρα στην Μεσόγειο, επίσης ένα σημείο-κλειδί του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. 

Η θεωρία του Φάμπερ επιβεβαιώνει τις Ευρωπαικές ανησυχίες για στενότερους δεσμούς με την Ρωσία, επισημαίνοντας την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία τον Απρίλιο. 

Την ίδια στιγμή προς επίρρωση των λεγομένων του Φάμπερ, το άρθρο αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταδικάσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία, η Αθήνα επεξεργάζεται την συνεργασία με την χώρα για την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου.