Να μην ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για τη στασιμότητα στην ευρωατλαντική της προοπτική κάλεσε τα Σκόπια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον απόηχο των συγκρούσεων στην πόλη Κουμάνοβο. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Σκοπίων υποστήριξε ότι η στασιμότητα στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας του προκαλεί «σοβαρή απογοήτευση» στον πληθυσμό και ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να άρει τις παρεμποδίσεις» στη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Κούτρας σχολίασε σήμερα ότι η αναζωπύρωση της έντασης στη ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους δικαίου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να στραφεί στη θεραπεία αυτών των ζητημάτων, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοκριτικής και συναίνεσης, αντί να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, κατηγορώντας άλλους για το αδιέξοδο της ευρω-ατλαντικής της προοπτικής, την οποία η Ελλάδα ειλικρινώς και σταθερά υποστηρίζει».

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη και τα θερμά συλλυπητήρια της Ελλάδας στις οικογένειες των θυμάτων των συγκρούσεων στο Κομάνοβο, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο. «Τώρα πρέπει να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος» τόνισε.