Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

«Αναζητούμε μια λύση μεταξύ του μνημονιακού και του μεταμνημονιακού προγράμματος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε:

Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ. Εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να δώσω πιο λεπτομερή απάντηση. Πάντα υπάρχει αυτή η δυναντότητα για να δοθεί απάντηση απόν ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα δημοψήφισμα, καθώς εργαζόμαστε για να υπάρξει μια λύση και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. 

«Δεν χρειάζεται απόφαση του Eurogroup για να σταματήσουν από την ΕΚΤ οι περιορισμοί» σχολίασε, ερωτηθείς σχετικά και τόνισε ο υπουργός Οικονομικών: 

Η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από την Ελλάδα ούτε από το Eurogroup. Η ευρωπαϊκή τράπεζα έχει τους κανόνες της και αυτή θα κρίνει ποιες κινήσεις θα κάνει στο μέλλον. Όπως τότε δεν έπρεπε να έχει αφαιρεθεί το waiver (σ.σ. για τα ελληνικά ομόλογα) έτσι και σήμερα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Σε ερώτημα για το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είπε ότι τον ρωτούν πολλοί γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εξήγησε ότι στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι βγαίνουν πιο αργά σε σύνταξη καθώς υπάρχει ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα που παρέχει επαρκή επιδόματα στους συνταξιούχους.

«Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει» σημείωσε και τόνισε ότι «απλώς το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση». 

Αναφορικά με τις υποχωρήσεις Ελλάδας και πιστωτών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης τόνισε:

Συμβιβαζόμαστε για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές μας. 

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό «κομβικό σημείο» της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.