Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, από την κοινή δήλωση του Eurogroup και από τη συνέντευξη των κ.κ. Ντέισεμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ προκύπτει ότι το Eurogroup θεωρεί ως ισχύον πλαίσιο την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς οποιαδήποτε αποσαφήνιση θετική για την Ελλάδα.

«Από το Eurogroup προέκυψε ότι η διαπραγμάτευση άρχισε ουσιαστικά μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν άλλαξε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και από το σημείο αυτό και μετά έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν» συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος που έχει παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση αποτάσσεται εσωτερικά την έννοια της αξιολόγησης.

Ερμηνεύοντας την κοινή δήλωση, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά το πλαίσιο μετά την 30η Ιουνίου, δηλαδή το νέο πρόγραμμα και άρα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία επικαλείται και τις δηλώσεις των κ.κ. Ντέισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, η εκταμίευση των ποσών που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την τεχνική συμφωνία με τους τρεις θεσμούς.

Συνεχίζοντας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «η κυβέρνηση που έλεγε "λεβέντικα" στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι εξαρτά το αν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο ΔΝΤ από το αν είναι ικανοποιητική η δήλωση του Εurogroup, έσπευσε να καταβάλει τα χρήματα στο ΔΝΤ πριν το Eurogroup».

«Τα προβλήματα ρευστότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ελληνική κυβέρνηση», εκτιμά το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή δήλωση του Eurogroup δεν είναι κάποιου είδους μήνυμα προς την ΕΚΤ η οποία αποφασίζει ανεξάρτητα με βάση το καταστατικό της.

Κλείνοντας, η Χαριλάου Τρικούπη παρατηρεί ότι από τις δηλώσεις πολλών μελών του Eurogroup προκύπτει ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος από «δήθεν απειλή» προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετατρέπεται σε πίεση προς την Ελλάδα καθώς η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία.