Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και την ανακοινωθέν όπου αναγνωρίζεται η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανακοίνωση τόνισαν πως ήταν αναμενόμενη και όπως σημειώνουν, «κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου».

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σε αυτή τη καμπή των διαπραγματεύσεων «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών».

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Μαξίμου σημείωναν πως η «κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Χαρακτήριζαν εξάλλου καλοδεχούμενο το γεγονός ότι «έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν». Σημείωναν ωστόσο, ότι χρειάζεται, «αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα».

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup θα συνεδριάσει αύριο, στις 14:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επί τάπητος θα βρεθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως το ανακοινωθέν σημείωνε την πρόοδο που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις και υπογράμμιζε ότι «η αναδιοργάνωση των διαδικασιών έκανε την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων πιθανή και συνείσεφερε σε μία πιο ουσιώδη συζήτηση».

«Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» αναφέρεται ακόμα.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Eurogroup «επαναδιαβεβαίωσε το ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Όταν οι θεσμοί έρθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης, τότε το όργανο θα αποφασίσει επί της ενδεχόμενης εκταμίευσης των πόρων που εκκρεμούν από την παρούσα συμφωνία».