Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαίου αρχίζουν εκ νέου οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, σε δηλώσεις του μετά το γεύμα του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζί.

Επίσης ο κ. Άιντε ανέφερε ότι την Παρασκευή, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ανταλλάξουν απόψεις για διαδικαστικά ζητήματα. Τόνισε ότι υπάρχει μια «μοναδική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού», την οποία «θα πρέπει να αδράξουν οι δύο ηγέτες».

Δήλωσε εξάλλου πως προσδοκά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι όλοι θα αρχίσουν να εργάζονται σκληρά από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακκιντζί, συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί και είναι ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά χωρίς καμιά καθυστέρηση.

«Εξέφρασαν κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό τρόπο», κατέληξε.

Πριν από το δείπνο οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Λίγο πριν από το δείπνο, έγινε συνάντηση των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακκιντζί με τον κ Άϊντε. Όταν πέρασαν στην αίθουσα του δείπνου προσήλθαν και οι διαπραγματευτές κ.κ. Μαυρογιάννης και Ναμί.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, στο οποίο από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Πρώτος έφτασε ο κ. Αναστασιάδης και ακολούθησε ο κ. Ακκιντζί. Στο όχημα του πρώτου ήταν η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο όχημα του δεύτερου, η σημαία της καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου».