Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star, χαρακτηρίζοντας «”παιδική εκδρομή” το mail Χαρδούβελη μπροστά στη συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας».

«Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα λάβει κανείς την πρωτοβουλία στη Φρανκφούρτη, να κάνει δυσμενέστερη τη κατάσταση για την Ελλάδα. Θα ήταν μία ανεπίτρεπτη και εχθρική ενέργεια είπε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν αρέσει τώρα καθόλου στην κυβέρνηση.

Για τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «το κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup είναι από τυπικό έως ανησυχητικό. Δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό».

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στην Προεδρική εκλογή που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο σημείωσε πως είχε συζητήσει σχετικά με τον Σπύρο Λυκούδη και πως ενώ ο Φωτης Κουβέλης εμφανιζόταν διατεθειμένος, τελικά άλλαξε τη στάση του. Κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για διπλή διαπραγμάτευση, που τελικά κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η επιλογή Παυλόπουλου έγινε νωρίς και στέλνει πολιτικό μήνυμα», συμπλήρωσε και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει παρασκηνιακή σχέση με τον Κ. Καραμανλή, ερήμην του δευτέρου.

Το πρόβλημα μας τώρα δεν είναι το χρέος, είπε ακόμα και υπερασπίστηκε την προληπτική γραμμή πίστωσης, λέγοντας πως «θα μας βοηθούσε να βγούμε στις αγορές».

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδέρου, ενώ υπενθύμισε ότι η στάση της ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Ζαν – Κλοντ Τρισέ, ήταν πολύ πιο «σκληρή». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι όσα λάθη κι αν έκανε η κυβέρνηση τότε λόγω άγνοιας, αδυναμίας, απειρίας και διεθνούς πλαισίου, δεν συγκρίνονται με όσα θα συνέβαιναν στη χώρα σε περίπτωση χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.

«Σκεφτείτε πως γινόταν η διαπραγμάτευση τότε. Είχαμε ένα Τρισέ που έλεγε: αν μου θέσεις θέμα χρεοκοπίας, θα τραβήξω την πρίζα από τις τράπεζες σου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «παιδική χαρά» το email Χαρδούβελη συγκρίνοντάς το με μια ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Σχολιάζοντας τα περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «υπάρχει η επανάληψη των Καννών, όμως πιο χαλαρό και ήπιο τρόπο». Ένα δημοψήφισμα θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και τις τράπεζες, είπε. «Δεν θα μείνει λέπι καταθέσεων, δεν θα χρειαστεί να γίνει. Θα έχουμε καταρρεύσει καθοδόν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι «καταστρέφει τις θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «έκανε "γαργάρα" τις προεκλογικές του δεσμεύσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «παιδική εκδρομή» χαρακτήρισε το email Χαρδούβελη, σε σχέση όπως είπε με τη συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας. «Θα το συγκρίνεται με την συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση και τότε θα δείτε ότι το email Χαρδούβελη είναι μια παιδική εκδρομή της πρώτης δημοτικού. Το τρενάκι του τρόμου είναι αυτό που έρχεται...» είπε χαρακτηριστικά.

«Στο email λέει ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις το 2015 και 2016. Πουθενά δεν υπάρχει αποδοχή μειώσεων. Επίσης πουθενά δεν υπάρχει αύξηση ΦΠΑ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η απόφασή του να παραιτηθεί από την προεδρεία του κόμματος είναι οριστική. Αποφάσισα να φύγω για να δώσω την ευκαιρία στην παράταξη να ανανεωθεί, είπε.

«Έδωσα την μάχη στον πόλεμο της γενιάς μας. Μπήκα στο ΠΑΣΟΚ το 1989, δεν είχα καμία ανάμιξη στη δεκαετία του 1980 και έχω φτάσει να απολογούμαι για το τι έγινε το 1974 ή το ΄80», υπογράμμισε.