current views are: 3

12 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:55

Οι παρασκηνιακές επαφές, το δημοψήφισμα και ο κρίσιμος… Ιούνιος

Οικονομικό οξυγόνο αναζητεί εσπευσμένα το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο για την οικονομία αλλά για όλες τις δραστηριότητες της κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 08:55’
αρθρο-newpost

Οικονομικό οξυγόνο αναζητεί εσπευσμένα το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο για την οικονομία αλλά για όλες τις δραστηριότητες της κυβέρνησης. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οικονομικό οξυγόνο αναζητεί εσπευσμένα το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο για την οικονομία αλλά για όλες τις δραστηριότητες της κυβέρνησης. Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε εντολή να πληρωθεί η δόση του Μαΐου στο ΔΝΤ, αλλά η αβεβαιότητα που προκαλεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχει μπλοκάρει πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί και άλλες που βρίσκονται στα σκαριά. 

Σε όλο το φάσμα του υπουργικού συμβουλίου, οι περισσότεροι υπουργοί κινούνται με ορίζοντα τον Ιούνιο, ενώ το όπλο του δημοψηφίσματος -υπερόπλο, όπως το χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης– παραμένει στο τραπέζι. 

Με το σενάριο για ενδεχόμενο δημοψήφισμα την Κυριακή 7 Ιουνίου, των Αγίων Πάντων, να πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και με διχασμένη την κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο επόμενος μήνας αποτελεί σημαντικό ορόσημο, με την οριστική συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει και τη λύση για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εντείνει τις παρασκηνιακές επαφές του ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα οι πιέσεις των θεσμών έχουν βαρύνει πολύ στις πλάτες της κυβέρνησης. 

Η χρηματοπιστωτική ασφυξία τρομάζει τους κυβερνώντες, καθώς η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει μια περαιτέρω πίεση από τους θεσμούς, ενώ είναι ξεκάθαρος ο διχασμός: από τη μια πλευρά υπάρχουν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους και από την άλλη πλευρά υπάρχουν στελέχη που αναζητούν τον συμβιβασμό που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς αναταράξεις. 

Η πεντάωρη κομματική συνεδρίαση της Κυριακής και η επτάωρη κυβερνητική συζήτηση και το κλίμα που επικράτησε, δείχνει ότι υπάρχει μείζον εσωτερικό θέμα, αφού ο Πρωθυπουργός αδυνατεί μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει αυτή τη διχοστασία. 

Πέρα όμως από την επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται, στο εσωτερικό της Κ.Ο., μετριοπαθείς και ρεαλιστές βουλευτές σημειώνουν ότι είναι αρκετά ανήσυχοι για την πορεία από εδώ και μπρος, αφού όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ να ανοίξει κι άλλο τη στρόφιγγα. Και αυτό διότι η οικονομία κινδυνεύει με ερημοποίηση.


σχετικα αρθρα