Την άποψη οικονομολόγων που εκτιμούν πως η Ελλάδα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει το 2010 φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt

Μετά την οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, οι Ευρωπαίοι φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα απειλεί την ευρωζώνη και ότι οι επιπτώσεις από την κρίση θα επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο Γεργκ Άσμουσεν, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εξήγησε στην εφημερίδα: «Φοβηθήκαμε ότι η Ελλάδα θα γίνει η δεύτερη Lehman Brothers».

«Τότε άλλαξε ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε την ΕΚΤ λόγω των διαφωνιών του για την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα.

«Αφού η Ελλάδα διασώθηκε χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή από ιδιώτες πιστωτές, ο ίδιος δρόμος προδιαγραφόταν για την Ισπανία και την Ιρλανδία», εξήγησε ο Σταρκ.

«Αν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζουμε τώρα, θα είχαμε αποφασίσει υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας», δήλωσε από την πλευρά του ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της εποχής εκείνης που εξακολουθεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Όμως στη μετά Lehman Brothers εποχή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση», εξήγησε η ίδια πηγή. Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;

Και καθώς η οργή και η ασυνεννοησία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ελλάδα, λίγα φαίνονται να έχουν αλλάξει στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.