Τον κοινό τους στόχο για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» καθώς, επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να μην χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε κοινές τους δηλώσεις στην Άγκυρα έπειτα από συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες ως κοινή επιθυμία εκδηλώθηκε το να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.

«Βρίσκομαι εδώ σαν φίλος που εργάζεται πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρικικών σχέσεων,στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου. Συμφωνήσαμε με τον τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη διερευνητικών συζητήσεων, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια, είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για εξεύρεση μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τόνισε τη σημασία που έχει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με φιλικές σχέσεις προς όλους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυση του Κυπριακού.

«Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», είπε και επεσήμανε ότι η εκλογή του κ.Ακιντζί είναι μια καλή ευκαιρία. Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Από την πλευρά του,ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.