Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Πιέζει ο χρόνος το Μαξίμου που επιθυμεί να ξεκλειδώσει το συντομότερο δυνατόν η ρευστότητα προς την χώρα, για να εμφανιστεί συνεπής στις υποχρεώσεις της και να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος.

Η κυβέρνηση πέρασε τον κάβο της δόσης του ΔΝΤ, όμως γνωρίζει ότι δεν έχει τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα για να καταβάλει το σύνολο των υποχρεώσεών της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας που αγγίζουν για τον μήνα Μάιο τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, στις 6  Ιουνίου οφείλει να καταβάλει μία ακόμη μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ κάτι που εφόσον δεν ανοίξουν οι κάνουλες δεν μπορεί να συμβεί. 

Η κυβέρνηση ποντάρει στην αύξηση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου έπειτα από μία απόφαση της ΕΚΤ, γνωρίζει όμως ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί εφόσον δεν υπάρξει μία συνολική-συμφωνία πακέτο που θα εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της χώρας σε βάθος χρόνου. 

Το Μαξίμου θέλει να βλέπει το καλό σενάριο που τοποθετεί το κλείσιμο της μεγάλης συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο. Αυτό όμως προϋποθέτει και την λήψη νέου δανείου, κάτι που ωστόσο σημαίνει ότι η κυβέρνηση ίσως τελικώς  να μην μπορεί να αποφύγει την ένταξη σε ένα νέο πρόγραμμα, ασχέτως του εάν το βαφτίσει πρόγραμμα ανάπτυξης. 

Το κακό σενάριο που εξετάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει την διαπραγμάτευση να βαλτώνει, τους δανειστές να σκληραίνουν ακόμη περισσότερο την στάση τους προβάλλοντας εξωφρενικές αξιώσεις κι εκ των πραγμάτων οδηγεί την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο. Μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση αποκλείει την πιθανότητα του διπλού νομίσματος κάτι που διασαφήνισε με κατηγορηματικό τρόπο χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επομένως, εφόσον υπάρξει ρήξη ή μία επώδυνη και μη έντιμη συμφωνία η κυβέρνηση σκοπεύει να καταφύγει στο δημοψήφισμα βάζοντας τον ελληνικό λαό στο παιχνίδι της απόφασης. 

Η κυβέρνηση συντηρεί αυτή την πιθανότητα κάτι που διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι αποφεύγει να συμβουλεύσει τα στελέχη της να μην επιδίδονται σε δηλώσεις περί δημοψηφίσματος καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί και την έσχατη λύση.