Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία. Σε σύνολο 252 βουλευτών, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 145, ενώ το καταψήφισαν 102 βουλευτές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων, εν μέσω έντονων αντιδράσεων στις τάξεις των εκπαιδευτικών αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Είναι προς όφελος των μαθητών, αλλά και της εκπαιδευτικής διαδικασίας» τόνισε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό πειραματικών-προτύπων, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ενώ επανέλαβε ότι ο χαρακτήρας του είναι μεταβατικός. «Με τις αλλαγές και προσθήκες που υιοθετήθηκαν «το νομοσχέδιο έχει βελτιωθεί και θα λειτουργήσει προς το καλό της εκπαίδευσης» τόνισε.

Μετά τις νομοθετικές βελτιώσεις αντικαθίσταται μία ώρα λογοτεχνίας με μία ώρα ιστορίας των κοινωνικών επιστημών, ενώ σε ό,τι αφορά τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, θα ενταχθεί στη λίστα των προτύπων μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, το οποίο παραμένει ως έχει.

Επίσης, ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι θα προσμετράται για την υποψηφιότητα των εκπαιδευτικών για τη θέση του διευθυντή στα πειραματικά, η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού. Ακόμη, δήλωσε ότι το μονοετές μεταπτυχιακό θα μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής τρίτης σχολικής μονάδας για όσους θα διεκδικούν θέση διευθυντή εκπαίδευσης. Επιπλέον, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που προέρχονται από την διεύθυνση εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, λόγω των καταστροφών από τους σεισμούς και θα προβλέπονται θέσεις επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους σε σχολές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, σχετικά με την ανέγερση του τεμένους στην Αθήνα, λέγοντας ότι πρόκειται για επανακαθορισμό στοιχείων των διαγραμμάτων. «Αφορά διόρθωση στα τοπογραφικά στοιχεία και τίποτα παραπάνω. Δεν μπαίνουμε στην ουσία», επεσήμανε.

Επιπλέον τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο, αφορά την παράταση της θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η οποία ολοκληρώνενται εντός του 2015, έως τις 31/10/2015. Παράλληλα, καταργούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη συμμετοχή των συμβουλίων των ΑΕΙ και των σχολών αυτών στη διαδικασία της προεπιλογής των Πρυτάνεων και των Κοσμητόρων.

Εν τω μεταξύ, εκδήλωση κατά του νομοσχεδίου διοργάνωσε χθες η Πρωτοβουλία «Παιδεία 2015», στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της ΝΔ και του Ποταμιού. Εδικότερα, με σύνθημα «όχι "Μπαλτά" στην Παιδεία» διοργανώθηκε χθες η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015», στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου.

Η Πρωτοβουλία εκφράζει την αντίθεσή της στις αλλαγές που προωθούνται και δίνει σήμερα νέο ραντεβού στις 20:30 στο Σύνταγμα, ζητώντας καταψήφιση των νομοσχεδίων του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά «που γυρίζουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια 40 χρόνια πίσω».