Εκτενείς αναφορές για το χθεσινό Eurogoup και την ανακοίνωσή του για την Ελλάδα αφιερώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ σήμερα.

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Le Monde χαρακτηρίζει «πολύ διπλωματικό» το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκτιμά, όμως, ότι το χθεσινό Eurogroup είχε τη χρησιμότητά του, διότι απέδειξε ότι από εδώ και στο εξής μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή, πράγμα που δεν ήταν προφανές πριν από τρεις μήνες, κατά την έναρξη των συζητήσεων.

Η εφημερίδα αποδίδει τη θετική εξέλιξη στην αναδιάρθρωση της ομάδας διαπραγμάτευσης και στην πιο «άμεση συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα».Εκτιμά παράλληλα ότι η ιδέα ενός Grexit έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Με δεδομένο δε ότι πριν από τον Ιούλιο δεν μεσολαβούν άλλες σημαντικές ημερομηνίες αποπληρωμών, η Αθήνα και οι πιστωτές έχουν μπροστά τους επτά εβδομάδες για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Από την πλευρά της η οικονομική Les Echo στέκεται στο ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τη δόση προς το ΔΝΤ και υπογραμμίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Αθήνα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη κερδίζει δρόμο», υπογραμμίζει στον τίτλο της. 

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Αν Μπόερ,θυμίζει ότι το 2011 όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να κάνει δημοψήφισμα, προκάλεσε το θυμό των εταίρων και ιδιαίτερα της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί και ο ίδιος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί. 

Αντίθετα, χθες, η ανταποκρίτρια εντυπωσιάστηκε από την «παραδόξως» χαλαρή, τη «ζεν» συμπεριφορά των υπουργών οικονομικών στην προοπτική μιας νέας ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Επίσης, παρατήρησε την ηρεμία του Β. Σόιμπλε, που «χωρίς να είναι νευριασμένος, δήλωσε: Εάν η Ελλάδα εκτιμά ότι θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Θα μπορούσε να είναι θετικό το να αφήσει στο λαό να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί και τι θέλει να αλλάξει».