Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων του χθεσινού Eurogroup έκανε το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε επί 5 ώρες στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό. Τους υπουργούς και τον Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος. Το σημείο κορύφωσης διαπραγμάτευσης και το πιο κρίσιμο» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης, όπου έγινε διεξοδική συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, τόσο στα τεχνικά κλιμάκια όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει περίπτωση να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, ενώ τόνιζαν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τεθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. 

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι στο κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκαν πολλά ζητήματα, τα οποίαμ θα ανακοινωθούν όταν ωριμάσουν, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν συζητήθηκαν δημοψήφισμα ή εκλογές.

Αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το εργασιακό παραμένει ανοιχτό, ωστόσο σε ενημέρωση που παρείχε νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος, ανέφερε ότι έχει αποσυρθεί από το τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. 

Αγκάθια αποτελούν  το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το ύψος του δημοσιονομικού κενού και ο ανώτατος συντελεστής του ΦΠΑ

«Βούληση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να μην περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας και μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων» διαμηνύει η κυβέρνηση, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου. «Έχουμε κάνει κινήσεις που καλύπτουν την απόσταση για να βρούμε κοινό σημείο» επεσήμαναν.  

«Το θέμα πλέον είναι να πιέσουμε πολιτικά για να ληφθούν αποφάσεις. Σε τεχνικό επίπεδο έχουν γίνει όλες οι προσεγγίσεις» σημείωνε άλλη κυβερνητική πηγή, δείχνοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μια πολιτική συμφωνία. Εκτίμησε, επίσης, ότι η συμφωνία θα κλείσει στο παρά '5.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει νέο κύκλο επαφών, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.