current views are: 1

12 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:45

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά – Ερντογάν

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 18:45’
αρθρο-newpost

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επαφή η οποία δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αλλά είχε οριστεί χθες, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση κατέστησε σαφές, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα, ότι θέλει να χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τόσο στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων, που υφίστανται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο επίπεδο της ευημερίας και της ανάπτυξης των δύο λαών. 

Επ΄αυτού ο υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Ερντογάν μια ινδική παροιμία στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε πολλές πέτρες έχει τρία πράγματα να κάνει, ή να πετροβολήσει, ή να υψώσει τείχη, ή να χτίσει γέφυρες, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιλέγει την τελευταία επιλογή.

Στην συζήτηση, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, τέθηκε και από τις δύο πλευρές μία σαφήνεια της κοινής διάθεσης για συνεννόηση στην επίλυση των προβλημάτων. Αναφορά έγινε και για το Κυπριακό, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τη θέση του για μία λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κοινοτήτων στο νησί και κατά συνέπεια θα είναι μία αυθεντική λύση. «Οι Τούρκοι μας είπαν όλοι ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες γενικότερα» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Μέσα από αυτή τη τελευταία συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ερντογάν στην Άγκυρα, προέκυψε και το θέμα της αλληλοϋποστήριξης, σε επίπεδο υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και η επιβεβαίωση της βούλησης για κοινή μάχη κατά των εγκληματικών μηχανισμών, που διακινούν τους παράνομους μετανάστες, με τη θέσπιση πολύ αυστηρής νομοθεσίας, από την κοινή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των δύο χωρών.


σχετικα αρθρα