Στη στάση των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

Όπως τονίζεται, μετά από 100 ημέρες, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν και τόσο την συμπάθεια της Ευρώπης ή τουλάχιστον όσηκαταγράφονταν μετά την εκλογική νίκη του κόμματος στις 25 Ιανουαρίου.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η αιτία για αυτή το γεγονός είναι μία σειρά από ιδεολογικές επιθέσεις, αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων δεδομένων αλλά και η σκληρή διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά υπήρξαν σαφείς ενδείξεις συμπάθειας προς τον κ. Τσίπρα, όπως απέδειξε η θερμή υποδοχή που είχε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κομισιόν, αλλά και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έσπευσε στην Αθήνα για να προσφέρει τη βοήθειά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το Reuters, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία, θεώρησαν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, με τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζει ότι η νίκη αυτή «υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη προοπτική και η μόνη πραγματικότητα, ότι δεν είναι πλέον ανεκτή».

Σε ανάλογο ύφος, ήταν οι δηλώσεις και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Νομίζαμε ότι αυτό θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών», δηλώνει στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου, φροντίζει, όμως, να προσθέσει ότι «αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει να συνδεθεί μαζί τους».

Λιγότερο θετική ήταν η υποδοχή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε Πορτογαλία και Ισπανία, πιθανώς γιατί οι δύο χώρες θα έχουν το επόμενο διάστημα και εκλογικές διαδικασίες και ως εκ τούτου τυχόν επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης – στο να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τη στάση τους – θα αποτελούσε πλήγμα για τα κυβερνητικά κόμματα.

Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέμειναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, υπάρχει ακόμα λιγότερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι οι ελληνικές απειλές για χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν ένα πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι στο μισό και η μέση σύνταξη στο ένα τέταρτο σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Αντίθετη σε παραχωρήσεις εμφανίζεται και η Λετονία, με έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Janis Reirs να αναφέρει ότι «θα πρέπει να υπάρχει η ίδια, ισότιμη μεταχείριση προς την Ελλάδα όπως με τις άλλες χώρες (που έλαβαν πακέτα διάσωσης)».