current views are: 1

13 Μαΐου 2015
Δημοσίευση04:11

Η δήλωση του Πρωθυπουργού που δεν έγινε και οι νέες πρωτοβουλίες

Και τώρα τι; Το eurogroup τελείωσε, η ΕΚΤ δεν αποφάσισε κούρεμα των ενέχυρων, όμως η συμφωνία δεν έχει κλείσει και ο Σόιμπλε εξακολουθεί να βλέπει βελτιώσεις μόνο στον καιρό και στο κλίμα.

Δημοσίευση 04:11’
αρθρο-newpost

Και τώρα τι; Το eurogroup τελείωσε, η ΕΚΤ δεν αποφάσισε κούρεμα των ενέχυρων, όμως η συμφωνία δεν έχει κλείσει και ο Σόιμπλε εξακολουθεί να βλέπει βελτιώσεις μόνο στον καιρό και στο κλίμα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Και τώρα τι; Το eurogroup τελείωσε, η ΕΚΤ δεν αποφάσισε κούρεμα των ενέχυρων, όμως η συμφωνία δεν έχει κλείσει και ο Σόιμπλε εξακολουθεί να βλέπει βελτιώσεις μόνο στον καιρό και στο κλίμα. Στο μεταξύ το θέμα της ρευστότητας προκαλεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον γύρω από την κυβέρνηση που αναζητά διόδους για να υπερπηδήσει τις καθυστερήσεις. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την διαπραγμάτευση δεδομένου πια ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν, επομένως ό,τι μπορούσε να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο Eurogroup έχει συζητηθεί και δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια υποχωρήσεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να στείλει χθες ένα νέο μήνυμα προς τους δανειστές ότι πρέπει να κάνουν βήματα και να έρθουν πιο κοντά στην ελληνική πλευρά, όμως την τελευταία στιγμή ακύρωσε την απόφασή του να κάνει τηλεοπτική δήλωση για να εξηγήσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγματευτική διαδικασία. Επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις και εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε δηλώσεις θα δημιουργούσε κάποιο αρνητικό κλίμα και αναστάτωση στους πολίτες. 

Η κυβέρνηση αποφεύγει να προσδιορίσει ποιες πολιτικές κινήσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες, ωστόσο κύκλοι του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να ζητήσει έκτακτο Eurogroup και επιπλέον να βάλει και πάλι το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Ρίγα. 

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο στο οποίο θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συζητηθεί για μία ακόμη φορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με προοπτική συμφωνίας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για  να υπάρξει σύγκλιση με τους δανειστές κινούμενο πάνω στην αρχή της διατήρησης των κόκκινων γραμμών. Όμως δεν βλέπει τους θεσμούς να προσεγγίζουν την ελληνική κυβέρνηση με δικές τους πρωτοβουλίες. Αντιθέτως διαπιστώνουν ότι όσο στενεύει ο χρόνος τόσο εκείνοι γίνονται πιο απαιτητικοί και άκαμπτοι. 

Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες πως «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στην δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».


σχετικα αρθρα