Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών και, εν συνεχεία, στο ερώτημα εάν οι κοινοβουλευτικές ομάδας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κατορθώσουν να την «περάσουν» από τη Βουλή, και με πόσες απώλειες, δεν είναι λίγοι όσοι στρέφουν το βλέμμα και προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, το μνημόνιο – σαν τον Κρόνο – τρώει τα κοινοβουλευτικά παιδιά του και η Νέα Δημοκρατία έχει πληρώσει το δικό της βαρύ τίμημα. 

Μοιάζει μακρινό παρελθόν αλλά είναι μόνον πέντε χρόνια από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, και της πρώτης διαγραφής στη Ν.Δ. Τότε ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η μόνη που κόντρα στην γραμμή στήριξε το πρώτο μνημόνιο, και αμέσως ετέθη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος από τον κ. Σαμαρά. 

Ενάμιση χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2011 ήταν η σειρά του Πάνου Καμμένου να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όχι όμως και εκτός του κόμματος, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου. 

Αυτό δεν άργησε να συμβεί. Τρεις μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2012 ο Πρόεδρος της Ν.Δ. διαγράφει 21 βουλευτές που καταψηφίζουν το δεύτερο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, εκτός κόμματος βρίσκονται οι Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δ. Σταμάτης, Κ Παπασιώζος, Γ.Βλάχος, Μιχ. Γιαννάκης, Μαργ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Μαν. Κεφαλογιάννης, Κ. Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Παν. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καριπίδης, Μαρία Κόλλια, Γ.Βαγιωνάς και, φυσικά, ο Π. Καμμένος που βρισκόταν ήδη εκτός Κ.Ο. 

Οι μισοί εκ των ανωτέρω επέστρεψαν αργά ή αργότερα στο κόμμα, άλλοι συγκρότησαν τους ΑΝΕΛ και όσοι εξ αυτών παρέμειναν βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται να φέρει ένα νέο μνημόνιο

Ωστόσο, η γαλάζια αιμορραγία συνεχίστηκε και μετά τις κάλπες. Λίγο μετά την ορκωμοσία του παραιτείται ο Νικ. Νικολόπουλος (υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης!), το Νοέμβριο του 2012 ο Γ. Κασαπίδης καθώς δήλωσε παρών στο μεσοπρόθεσμο αλλά και ο Νικ. Σταυρογιάννης, ενώ στα τέλη του 2013, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κόμματος βρίσκεται ο Βύρων Πολύδωρας

Το σήμερα... 

Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται ενώπιον αντίστοιχων διλημμάτων. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία οικοδομεί σημείο προς σημείο το «όχι» έναντι της νέας συμφωνίας – μνημονίου, επικεντρώνοντας την κριτική της στους αυξημένους φόρους που θα περιλαμβάνει – μερίδα στελεχών επιμένουν ότι αποτελεί μονόδρομο για τη Ν.Δ., παρά την κριτική που δικαιολογημένα ασκείται προς την πλευρά Τσίπρα, η στήριξη της συμφωνίας καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν συνεπές τόσο έναντι της κυβερνητικής πολιτικής που ασκήθηκε, έναντι των εταίρων της χώρας στο εξωτερικό αλλά και έναντι όσων μετεκλογικά έχει πει η κεντροδεξιά παράταξη. 

Από την πλευρά τους, στελέχη της ηγεσίας επιμένουν ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθούν μέτρα υπέρμετρης φορολόγησης και, συνεπώς, επιστροφής της χώρας σε φαύλο κύκλο ύφεσης και προειδοποιούν όσους σπεύδουν να πάρουν θέση υπερψήφισης ότι μπορεί να εκτεθούν. 

Πολλώ δε μάλλον να μείνουν... μόνοι.