Κυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης . 

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Αυτό ισχύει για τους συναδέλφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στην πολιτική που άσκησαν τα δύο αυτά κόμματα και η οποία, όπως είπε, διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας. 

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην ΠΝΠ που ενισχύει, όπως είπε, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων και με παράνομη κρατική επιχορήγηση, μια βαθιά προβληματική επιχείρηση, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι για να επωφεληθούν αυτοί που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά κάποιοι μεγαλοοφειλέτες, που συστηματικά φοροδιαφεύγανε και στους οποίους χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με υπόγεια χτυπήματα να βάλει κατά ενός θεσμού, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και «ότι αντίθετα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποχώρησε σε σημαντικά θέματα, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, οι οποίοι δεν κάνουν ούτε πόντο πίσω».

«Οι κόκκινες γραμμές, όταν δεν υπάρχουν χρήματα ξεθωριάζουν γρήγορα και γίνονται ροζ. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να ψάχνει να βρει εξιλαστήρια θύματα», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, έκανε δε λόγο για «βιασμό του κράτους δικαίου και των θεσμών από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση». Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση, ενώ κατακεραύνωνε και ορθώς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ίδια έρχεται και παρακάμπτει με ΠΝΠ τις κανονικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. «Είστε επικίνδυνοι για την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι ώρα όσοι πιστεύουν στην δημοκρατία να αντιδράσουν δυνατά και όχι πλέον με ψευτοψιθύρους» κατέληξε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε ύποπτη και περίεργη την ρύθμιση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την οποία το κόμμα του δηλώνει «παρών»,υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για την βιωσιμότητα της ΕΒΖ και ότι στην ουσία «νίπτει τα χέρια της, ως πόντιος Πιλάτος». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ χαρακτήρισε σκανδαλώδη την ένταξη στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνειδητών φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών. Είναι πρόκληση να χαρίζετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προστίμων σε μια χούφτα μεγάλων φοροφυγάδων, τόνισε.

Μονόδρομο, χαρακτήρισε την ΠΝΠ, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Υποστήριξε δε ότι είναι άμεση ανάγκη τόσο η στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ώστε να μην μείνουν στο δρόμο 1000 εργαζόμενοι, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους τευτλοπαραγωγούς και να υπάρξει διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη δεκάδων εκατομμύριων ευρώ που έχει ανάγκη το κράτος.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ευνοϊκότερους όρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με 30 εκατ. ευρώ από την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ καθώς και τη δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να εξοφλήσει τα χρέη της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα ανακουφιστούν, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται οι 1000 περίπου θέσεις των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Το δεύτερο άρθρο της ΠΝΠ επίσης αφορά στη διαγραφή προστίμων και κάθε είδους προσαυξήσεων.

Η συζήτηση της ΠΝΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ψήφιση της.