current views are: 1

13 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:33

Συμφωνία τον Μάιο χωρίς μεγάλη κωλοτούμπα; Δύσκολα…

Αν και οι οιωνοί ήταν διαφορετικοί, πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν χθες αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, λέγοντας ότι η πολυθρύλητη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο. 

Δημοσίευση 08:33’
αρθρο-newpost

Αν και οι οιωνοί ήταν διαφορετικοί, πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν χθες αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, λέγοντας ότι η πολυθρύλητη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο. 

Αν και οι οιωνοί ήταν διαφορετικοί, πηγές της κυβέρνησης εξέφραζαν χθες αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, λέγοντας ότι η πολυθρύλητη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Μάιο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.  

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά «έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν» προσθέτοντας πως «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου». Και στο καπάκι, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. 

Με την πρώτη ματιά, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, δύσκολα δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι πιθανά να υπάρξει συμφωνία τον Μάιο. Και εξηγούμε: Όταν οι δανειστές επιμένουν στο εργασιακό, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά. Όταν δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις τους. Όταν και η Ελλάδα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να μετακινηθεί από τις δικές της. Όταν επιμένει στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει. Όταν όλα αυτά συμβαίνουν,  η επίτευξη συμφωνίας μέσα σε δεκαπέντε μέρες φαίνεται πάρα πολύ δύσκολη για να μην πούμε ανέφικτη. Εκτός και αν ο ένας από τους δύο, κάνει μια θεαματικότατη στροφή ή ορθότερα μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Κάτι τέτοιο όμως, προσώρας, δεν είναι ορατό.  

Και καθώς ο χρόνος πιέζει, καθώς η έλλειψη ρευστότητας απειλεί την ελληνική οικονομία, η διαβεβαίωση ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών, λίγη σημασία έχει. Γιατί το ότι δεν συζητήθηκε, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν σχετικές σκέψεις και συζητήσεις.  

Εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε μια θεαματική αναδίπλωση και συμφωνήσει για μέτρα που δεν θέλει να συμφωνήσει ή αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε ρήξη, τις κάλπες δύσκολα τις γλυτώνουμε. Είτε για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές.  

Ωστόσο, υπάρχει και ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει κάτι να περιμένει από τους ευρωπαίους εταίρους. Και κατά κανόνα, οι πρωθυπουργοί γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όσα εμείς μπορούμε να φανταστούμε. 

 


σχετικα αρθρα