Πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το βίντεο που προβλήθηκε σε εκδήλωση και δείχνει εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941.

Το εν λόγω βίντεο προβάλλεται από τηλεοπτικό κύκλωμα του Μετρό και προβάλλει ιστορικά στοιχεία και στιγμιότυπα από τη εισβολή της Βέρμαχτ στην Αθήνα. 

Το θέμα δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι  πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Tουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο και δημιουργήθηκε  από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το βίντεο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Πολιτική κόντρα

Για το βίντεο, ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών και Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του «Ποταμιού» Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός ζητώντας να μάθουν αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού.

Επίσης ρωτούν ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και «με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της».

Ο κ. Ήσυχος από την πλευρά του, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «μια μια διαστρέβλωση που αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας» και για «μια κατασκευή που πατάει σε λάθος ή ακόμα και ανύπαρκτα δεδομένα, όπως και παραποιημένα γεγονότα».

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «πράγματι προβάλλεται βίντεο στις οθόνες του Μετρό και του Ηλεκτρικού, διάρκειας 50'' αλλά δεν είναι αυτό που επικαλούνται τα προαναφερόμενα μέσα και οι βουλευτές του κόμματος "Το Ποτάμι". Αυτό που αναπαράγουν, τόσο το γερμανικό Spiegel, όσο και ορισμένα ελληνικά μέσα, είναι μια κατασκευή άσχετη με αυτό που προβάλλεται».