Δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και της γερμανικής εφημερίδας Die Welt κάνουν λόγο για την προώθηση ενός μεγάλου κοινωνικού έργου στην Ελλάδα, δια χειρός γερμανικής κυβέρνησης, μέσω ενός Ταμείου για το Μέλλον. 

Αυτό ερμηνεύεται από τα δύο ΜΜΕ ως «κίνηση συμφιλίωσης» για τις αγριότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Όμως καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή προτού υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισεκ. ευρώ για τα έτη 2014- 2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς ναζί, με περίπου 200.000 νεκρούς από το 1941 ως το 1944.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προαγάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.