current views are: 3

13 Μαΐου 2015
Δημοσίευση12:35

Βενιζέλος για Άκη: Δεν αιφνιδιάστηκα με την σύλληψή του

Θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός είναι η δωροδοκία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που καταθέτει στη δίκη για τα εξοπλιστικά.

Δημοσίευση 12:35’
αρθρο-newpost

Θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός είναι η δωροδοκία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που καταθέτει στη δίκη για τα εξοπλιστικά.

Θέμα ηθικής υπόστασης είναι η δωροδοκία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελο Βενιζέλο, στην κατάθεσή του στη δίκη για τα εξοπλιστικά.

Για την υπόθεση του άλλοτε συντρόφου του στο κόμμα, ο κ. Βενιζέλος είπε πως δεν αιφνιδιάστηκε όταν συνελήφθη το 2012 ο Άκης Τσοχατζόπουλος, γιατί είχε προηγηθεί μια περιρέουσα ατμόσφαιρα: «Λυπήθηκα, όμως, πάρα πολύ και ακόμη λυπάμαι», συνέχισε.

Χαρακτηριστικά σημείωσε:

Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται  από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Για το ΚΥΣΕΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι μετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επαναεπιβεβαίωνε τη σύμβαση των υποβρυχίων. 

Ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με το νόμο, με ευθύνη του ΥΠΕΘΑ. Μετά από δική μου παρέμβαση προηγείται πλέον από το 2010 η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου. Παραδόξως αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στη διάσημη δημοσιογραφικά υπόθεση με τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών από την νυν κυβέρνηση. Πράγματι η εισήγηση του Υπουργού είναι αποτέλεσμα πολλών εισηγήσεων επιτελείων, χωρίς την παρουσία του υπουργού, συμβουλίων και επιτροπών.

Πρόεδρος: Εν όψει αυτού είναι δυνατή η δωροδοκία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσω ρητορικά. Η σχολική εφορία του νηπιαγωγείου που θέλει κιμωλία μπορεί να δωροδοκηθεί; Αν θέλετε  κατά τη γνώμη μου μπορεί. Για προμήθεια 200 ευρώ μπορεί να πάρει παράνομα 20 ευρώ. Το θέμα είναι αν υπάρχει ηθική προδιάθεση. Μπορείς όμως να κάνεις προμήθειες τεράστιες και μην γίνει τίποτα. Εδώ έχει αποδειχτεί δωροδοκία σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί να έχει συμβεί σε επίπεδα τέτοια εν γνώση του υπουργού ή εν αγνοία του. Μπορεί δηλαδή, μπορεί και όχι.

Κλείνοντας την κατάθεσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι από την εμπλοκή του Τσοχατζόπουλου στο σκάνδαλο, το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλη φθορά ως κόμμα γιατί ο κατηγορούμενος ήταν σημαντικό. «Ως σημερινός πρόεδρος του κόμματος εισέπραξα αυτή τη φθορά».


σχετικα αρθρα