Μικρές είναι οι πιθανότητες ρήξης στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg. 

«Εκτιμώ πως οι πιθανότητες ρήξης είναι στο 10%, εκτιμώ πως η λογική θα επικρατήσει» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο πρακτορείο και πρόσθεσε: 

Είμαστε σε μία πορεία προς την επίτευξη συμφωνίας για τον απλό λόγο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει τη ρήξη. 

Το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τους όρους του πακέτου ύψους 240 δισ. ευρώ, σχολιάζει το πρακτορείο που αναφέρει ότι λόγω της αβεβαιότητας η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας που με τη σειρά του οδήγησε την οικονομία πίσω στην ύφεση. 

«Μετακινηθήκαμε από το Grexit στο Grimbo καθώς η Ελλάδα είναι σε αδιέξοδο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε λέγοντας ότι «το πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ η οποία δεν τήρησε τις αρμοδιότητές της, δεν επιτρέπει στη χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη». 

Δίχως πρόσβαση στις αγορές, οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα εκκροής καταθέσεων, βασίζονται στα 80 δισ. ευρώ του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, αναφέρει το δημοσίευμα που υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αντισταθεί στα αιτήματα της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους όρους για παροχή ρευστότητας

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως η στάση της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης είναι διαπραγματευτική τακτική για να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να παραδοθεί στις απαιτήσεις των δανειστών. 

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτό το τεράστιο κόστος στην οικονομία είναι το βασικό διαπραγματευτικό όπλο της άλλης πλευράς. Φέρνουν τις διαπραγματεύσεις στα όρια για να κλείσουμε συμφωνία την τελευταία στιγμή. Δεν είναι αυτή η ορθή συμπεριφορά από πλευράς των εταίρων μας» είπε. 

Παρά τις διαρκείς διαπραγματεύσεις ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά πως ένας συμβιβασμός τελικά είναι εφικτός. «Μόνο εάν υπάρχει η λογική στο πίσω μέρος του μυαλού ορισμένων εκ των συνομιλητών μας που λέει ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς δεν επιτρέπεται να πετύχει, μόνο τότε δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοψήφισμα δεν είναι το βασικό σενάριο που συζητάει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Οι «ψηφοφόροι θα κληθούν να τοποθετηθούν εάν οι δανειστές μας θέσουν ένα τελεσίγραφο πέραν των ορίων του δίκαιου συμβιβασμού, μία συμφωνία του τύπου “take it or leave it”».