Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να βρεθεί ένα modus vivendi στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στόχος του Μαξίμου είναι να επαναφέρει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των πιστωτών, οι οποίοι εμμένουν σε σκληρά μέτρα.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, βρέθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και αποτιμήθηκαν οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις, ενώ δόθηκε η εξουσιοδότηση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες για να καλύψει την απόσταση που απομένει μέχρι τη συμφωνία, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Εκεί θα έχει επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους, προκειμένου να εξερευθεί λύση έως το τέλος Μαΐου.

Έρχεται πακέτο φορολογικών μέτρων

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να φαίνεται να ζητεί, πλέον, ενιαίο συντελεστή στο 23%. Άλλη πρόταση των δανειστών, νωρίτερα, έκανε λόγο για ενιαίο ΦΠΑ στο 20%, με την Αθήνα να επανέρχεται με διπλό συντελεστή ή με 8% και 16% ή με 9% και 18%.

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του φόρου πολυτελείας, η λοταρία για τις αποδείξεις και η υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες. Παράλληλα, προβλέπεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων καθώς και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα και φόρος 3% επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα, πολυτελή εστιατόρια στα νησιά (μόνον κατά τη θερινή περίοδο) ενώ θα υπάρχει «καπέλο» 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση, στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.

Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται και τα κίνητρα για τις μη δηλωμένες καταθέσεις του εξωτερικού οι οποίες θα νομιμοποιούνται με έναν φόρο της τάξης 15-20%.

Φορο-σαφάρι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση αρχίζει  φοροσαφάρι για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής  και την εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία από μεγαλοοφειλέτες.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Μάρδα και Βαλαβάνη.