«Δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας, ερωτηθείς για τις προεκλογικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος του ότι «θα σκίσουν τα μνημόνια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Βήμα FM, διερωτήθηκε: «είπαμε εμείς πως θα σκίσουμε τα μνημόνια; Εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα»...

«Το να μου λέει κάποιος “το είπατε το 2008, 2009, 2010”, δεν έχει» συνέχισε και πρόσθεσε:

Το “σκίσιμο των μνημονίων” δεν υπάρχει πουθενά. Είμαστε σε μια διαδικασία που καταργούμε πράγματα, διότι πέρα από τη διαπραγμάτευση, προωθούνται και μια σειρά προγραμματικές μας δεσμεύσεις που δεν θέλω να αναφερθώ τώρα, προς άρση αντίστοιχων μνημονιακών δεσμεύσεων. Προφανώς μπορεί να είπαμε κάποια στιγμή, εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, μπορεί κάποια στιγμή, κάποιοι να μίλησαν για πιο γρήγορους ρυθμούς προώθησης κάποιων πραγμάτων.

«Εγώ δεν αμφιβάλω ότι μπορεί κάπου, κάποιος, στην προεκλογική περίοδο, να το είπε, αλλά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο στις προγραμματικές μας δηλώσεις, τοποθέτηση “μ’ ένα άρθρο και τελειώνουμε”, δεν υπάρχει» είπε στη συνέχεια ο κ. Μπαλάφας που εξήγησε:

Λες κάτι προεκλογικά, γίνονται εκλογές, παίρνεις το συγκεκριμένο ποσοστό, κάνεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη, κάνεις προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω είναι λογικό να κρίνεις μια κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, εκεί είναι το λογικό.

«Με βάση ποια εντολή ήταν αυτό στο προεκλογικό πρόγραμμα, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Λέγαμε πουθενά “με ένα νομοσχέδιο θα περάσει”; Μπροστά μου το έχω» πρόσθεσε.