«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει. Και πρέπει να κλείσει τώρα» διαμήνυσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη που σημείωσε πως όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς τόνισε πως η αργοπορία «κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία».

«Κάθε πρωί που ξυπνάτε, προσθέτετε ένα τέτοιο μεγάλο βάρος στην πραγματική οικονομία» είπε απευθυνόμενη στον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος μίλησε νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση.

«Περάσαμε τη βαθύτερη κρίση όλων των εποχών. Το κράτος σχεδόν επισήμως χρεοκόπησε. Δεν χρεοκόπησαν οι τράπεζες όπως συνέβη αλλού, ούτε χρεοκόπησε και ο ιδιωτικός τομέας. Άρα το κράτος μας θα έπρεπε να αλλάξει. Αλλάξαμε αρκετά αλλά δεν φτάσαμε ακόμα στον τελικό προορισμό» σημείωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλύοντας τους λόγους που δεν συνέβη αυτό, επεσήμανε πως «πρώτη αιτία το πολιτικό μας σύστημα» και εξήγησε:

Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνήσανε στα βασικά. Εδώ, αυτό δεν συνέβη. Ο βαθύς διχασμός δεν επέτρεψε στις τρεις κυβερνήσεις της κρίσης να εφαρμόσουν μεταρρυθμιστική πολιτική. Εφαρμόστηκαν μόνο τα δημοσιονομικά μέτρα και δεν έγινε τίποτα για τον παραγωγικό τομέα.

«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει άμεσα. Εμείς σας παραδώσαμε ανάπτυξη, έστω και ελάχιστη. Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε επισήμως ότι ξαναμπήκαμε σε ύφεση, τρεις μήνες μετά τις εκλογές» είπε η κ. Μπακογιάννη και παρέθεσε τα στοιχεία του ΙΟΒΕ:

  • Τον Απρίλιο, το οικονομικό κλίμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, πέφτοντας στις 92,8 μονάδες.
  • Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις 84,6 μονάδες (πέρσι, αντίστοιχα, ήταν στις 91,9).
  • Οι προβλέψεις για τη βιομηχανική παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν διαρκώς έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις παραγγελίες να αυξάνονται μόνον οριακά.

«Σ’ αυτά ήρθε η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση κατά 26% των συναλλαγών με Κύπρο, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έσπευσε να επιβάλει αυτόν τον κρυφό φόρο στις τριγωνικές συναλλαγές, οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της άμεσα. Ας μην προσθέτει στις επιχειρήσεις νέα προβλήματα. Αρκετά έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν» συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως είπε, η «ευαισθησία μας για τον άνεργο δεν μπορεί να εξαντλείται στον τίμιο αγώνα των καθαριστριών διότι 1.300.000 άνεργοι του ιδιωτικού τομέα βιώνουν μια τραγωδία» και σημείωσε πως το στοίχημα για τη χώρα «είναι να κάνουμε μια μεγάλη ουσιαστική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα».

«Η πρώτη λύση είναι να μεγαλώσει η πίτα των φορολογικών εσόδων. Έχω καταθέσει τις απόψεις μου για την φορολογία, ακόμα και όταν διαφωνούσα στο θέμα αυτό με την κυβέρνηση της ΝΔ. Πιστεύω ότι οι εταίροι μας πρέπει να πειστούν για την ανάγκη νέου φορολογικού συστήματος με εγγυημένα έσοδα. Να κάνουμε νέα εκκίνηση με χαμηλούς συντελεστές και να γίνουμε αμείλικτοι στην φοροδιαφυγή» συνέχισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε ότι αφορά τη Ν.Δ. δεν θα είμαστε η αντιπολίτευση του λαϊκισμού. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Υπεύθυνα θα στηρίξουμε την κυβέρνηση, εφόσον πορευτεί στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά θα είμαστε σκληροί απέναντι σε κάθε κυβερνητική πολιτική που θα αποβαίνει σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των ανέργων και της νέας γενιάς» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.