«Παράνομο και μη βιώσιμο είναι το χρέος από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων της «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό έλεγχο του Δημοσίου Χρέους, Ερίκ Τουσέν.

«Ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους, συνιστά παραβίαση των βασικών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η ασκούμενη πολιτική προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση» ανέφερε ο κ. Τουσέν σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Υποστήριξε ακόμα πως η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα:

Είναι δικαίωμα της ελληνικής πλευράς η μονομερής αναστολή πληρωμής του χρέους λόγω ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που έχει συσταθεί υπό την αιγίδα της Βουλής, θα παρουσιάσει μια προκαταρκτική εκτίμηση για τη νομιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, την 18η Ιουνίου.

Ο κ. Ήσυχος από πλευράς του, σχολίασε λέγοντας πως «με δεδομένο το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας, πρέπει το ζήτημα του δημόσιου χρέους να το βλέπουμε πρώτα με πολιτικά κριτήρια και μετά να εξετάζουμε τους αριθμούς. Σημείωσε ακόμα, πως απαραίτητη προϋπόθεση και όρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι η ενεργοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».