Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η αλλαγή του κλίματος στις διαπραγματεύσεις που έφερε πιο κοντά τη συμφωνία – ακόμα και μέσα στο Μάιο και απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, δημιουργεί νέες συνθήκες στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, όπου όπως φαίνεται, επιταχύνονται οι εξελίξεις για την προώθηση του αιτήματος για έκτακτο Συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας.

Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Συγγρού προς το παρόν δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη συμφωνία, την οποία όπως λένε «πρέπει πρώτα να τη δούμε» και βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα: να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν, αναλαμβάνοντας το ρίσκο που συνοδεύει την κάθε απόφαση.

Στην πρώτη περίπτωση, αν δηλαδή πουν «ναι» στη συμφωνία, η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ότι η ταυτίζεται πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν έχει το δικαίωμα πλέον, να ασκεί οποιαδήποτε αντιπολιτευτική κριτική. Στη δεύτερη περίπτωση, η καταψήφιση των μέτρων, καθιστά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακόλουθο με τα όσα έλεγε για την αναγκαιότητα της συμφωνίας, προκειμένου «να μην πέσει η χώρα στα βράχια».

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη στο newpost.gr η επίτευξη της συμφωνίας «θα σηματοδοτήσει το τέλος της σημερινής πορείας της ΝΔ». Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες, άμεσα.

«Όπως η κυβέρνηση πέταξε 100 μέρες από το παράθυρο, πετάξαμε και εμείς τρεις μήνες από το παράθυρο», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας στα Παραπολιτικά FM, δίνοντας των στίγμα των προθέσεων που έχουν τα στελέχη αυτά. «Εάν είχαμε ξεκινήσει την επομένη της ήττας μας τώρα θα είχαμε τελειώσει και θα ήμασταν σε πολύ διαφορετικό επίπεδο απέναντι στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας τάχθηκε υπέρ της άποψης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πρότεινε θα πρέπει να αλλάξει το εκλεκτορικό σώμα και αμέσως μετά η παράταξη να πάει σε Συνέδριο. «Αυτό που λέει ο κ. Μεϊμαράκης είναι απολύτως λογικό και σωστό αλλά αυτό είναι μια διαδικασία ενός μηνός, μη θεωρήσετε ότι μιλάμε για κάτι που θα μας πάρει είκοσι χρόνια» σημείωσε διευκρινίζοντας πως «το εκλεκτορικό σώμα το σημερινό δεν αντιπροσωπεύει την ΝΔ. Έχουμε υποστεί δύο διασπάσεις, έχουμε χάσει μια εκλογή συντριπτικά, έχουμε χάσει πάρα πολλά στελέχη».

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και άλλα στελέχη της ΝΔ που ζητούν έκτακτο Συνέδριο και τα οποία δεν κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι της νέας Βουλής στις 25 Ιανουαρίου, αλλά συμμετέχουν ενεργά στα εσωκομματικά δρώμενα. Πρώην βουλευτές, όπως ο Δάνης Τζαμτζής και κάποιοι ακόμη που συμμετείχαν στην κίνηση των «21» που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο «Αλέξανδρος» και απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ, θωρούν ότι πρέπει οι κομματικοί κατάλογοι να καταρτιστούν από την αρχή.