Η ταχύτητα με την οποία κινείται η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δείχνει ότι προκρίνει και επιζητεί λύση και όχι ρήξη στις διαπραγματεύσεις για τους πιστωτές.

Θυμίζουμε ότι εκεί που λέγαμε (πριν τη Δευτέρα) ότι αν δεν διασφαλιστεί η ρευστότητα δεν θα πληρώναμε το ΔΝΤ, πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup, είχε δοθεί η εντολή να καταβληθεί η δόση του δανείου. Εκεί που λέγαμε ότι αν δεν πάρουμε χρήματα δεν θα παίρναμε μέτρα, μπήκαμε στη συζήτηση για το φορολογικό, αναζητώντας τρόπους να κλείσουν οι τρύπες. Και επιπροσθέτως, κλειδώσαμε και το δημοψήφισμα στο συρτάρι.  

Φυσικά και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς.  Ταυτοχρόνως οι πιστωτές εμφανίζονται να θεωρούν ότι χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι ίδιοι αποδέχονται ως ελάχιστο δημοσιονομικό στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ.  

Είναι αμφίβολο αν τα μέτρα που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίζουν τα 3 δισ. ευρώ που εμφανίζονται να ζητούν οι δανειστές. Αλλά ακόμη και αν τα διασφάλιζαν, είναι αμφίβολο ότι οι εταίροι θα έκλειναν τα μάτια για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Γιατί- οφείλουμε να το πούμε κι αυτό- φαίνεται ότι… έχουν ξεφύγει, παραμένοντας αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους. 

Όμως ακόμα και αν συντελεστεί ένα θαύμα και υπάρξει μια λύση- πολιτική όπως λέει η κυβέρνηση- στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στις 21 Μαΐου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν έντονους προβληματισμούς σχετικά με το αν η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, έως ότου γίνει δυνατό να λυθούν τα προβλήματα της ρευστότητας και αρχίσει η χρηματοροή. Πλέον φαίνεται ότι ο χρόνος ενδεχομένως δεν επαρκεί. Ότι κινδυνεύουμε να μπούμε σε περιπέτειες, ακόμα και σε επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων.