Στην επιτακτική ανάγκη να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist που λαμβάνει χώρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι. 

'Οπως τονισε ο υπουργός: 

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο έτσι όπως είναι. Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν μιλάω για κούρεμα. Το κούρεμα το έχουμε ξεχάσει.

Ο κυριος Βαρουφάκης τόνισε ότι με τους πιστωτές συμφωνούν σε πολλά σημεία: « Συμφωνούμε ότι η αγορά εργασίας είναι σε τραγική κατάσταση, συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Χρειάζεται η ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης γιατί το κράτος αυτή την στιγμή είναι... public enemy (μτφ. δημόσιος εχθρός) για τους πολίτες. Η επιχειρηματικότητα των νέων δεν ενθαρρύνεται. Για να ανοίξει μια Start up ένας νέος άνθρωπος πρέπει να περάσει όλοκληρη διαδικασία». 

Ο υπουργός πρόσθεσε: 

Η κρίση είναι τροχοπέδη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Συμφωνούμε ότι αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί, θα βουλιάξει. Προσωπικά δεν βάζω την υπογραφή μου σε πρόγραμμα που δεν βγαίνει. 

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Γιατί δεν κλείνεται λοιπόν η συμφωνία ; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια αποτυχημένης προσπάθειας, αυτό που προέχει τώρα δεν είναι η επόμενη δόση. Στόχος μας είναι η συμφωνία να αποτελέσει διέξοδο, ενώ επεσήμανε ότι η σταδιακή αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον. 

Στην ερώτηση γιατί δεν προχωρά η συμφωνία με τους εταίρους επιχείρησε, επίσης, να απαντήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «εάν μου ζητούσατε το ζητούμενο της συμφωνίας, θα σας έλεγα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρής λιτότητας».

«Απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ», ανέφερε, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου, επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει σε δύο εβδομάδαες από σήμερα να έχουμε συμφωνία. 

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός υπογράμμισε, δε, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης. Για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για τα κόκκινα δάνεια κλπ.