Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Δύο χτυπήματα εκ των έσω δέχτηκε χθες η κυβέρνηση την ώρα που αναζητούσε φόρους σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης του νομοθετικού έργου που θα πείσει τους δανειστές ότι έφθασε η ώρα της συμφωνίας. 

Το πρώτο ήρθε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξομολογήθηκε σε συμβασιούχο καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών πως δεν γνωρίζει εάν του χρόνου θα είναι  ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για να της υποσχεθεί πως θα λυθεί και η εκκρεμότητα των συμβασιούχων. Η αναφορά του υπουργού έπεσε σαν κεραυνός στο Μαξίμου σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιζητεί την σταθερότητα και προσπαθεί να πείσει ότι έχει αντοχές-παρά τις πιέσεις- και μεγάλο ορίζοντα μπροστά της. 

Ο κ. Βαρουφάκης με την πρώτη ευκαιρία επεδίωξε να αποκαταστήσει τα πράγματα και αρνήθηκε ότι προέβη σε τέτοια δήλωση. Αντιθέτως υποστήριξε ότι η ίδια η καθαρίστρια τον ρώτησε εάν θα είναι ο ίδιος υπουργός κι αν η κυβέρνηση θα παραμείνει η ίδια, για να σχολιάσει ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν θα…ζει (χτύπα ξύλο) του χρόνου τον Ιανουάριο για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. 

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από την καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ και από πρωτοκλασάτο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας που σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής φέρεται να εξομολογήθηκε ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα και να τα καταφέρει. 

Η πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε κόκκινο. Και το πρωθυπουργικό επιτελείο κατανοεί πια ότι πέραν της προόδου της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να κρατήσει γερά όχι μόνο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο. Η αποστολή αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς ακόμη και η κυβέρνηση συγκροτείται από ανομοιογενή στοιχεία: Από εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, από πασοκογενή στελέχη, από καθηγητές που ελάχιστη σχέση έχουν με την πολιτική, από στελέχη της πλειοψηφίας αλλά και από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που κάθε μέρα σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στην προοπτική λήψης μέτρων. Ήδη Λαφαζάνης και Λεουτσάκος έχουν ανέβει στα κάγκελα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και δηλώνουν αντίθετοι στην πώληση του λιμανιού.