Η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι προϋποθέσεις για τη συμφωνία μονοπωλησαν και σήμερα τις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Χτες το βράδυ είχαμε κυβερνητικό συμβούλιο, με αντικείμενο ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων. Ήταν συνεχεια του προηγούμενου κυβερνητικού συμβουλίου και χαράχθηκε η γραμμή της διαπραγματευσης, σήμερα υπάρχει τηλεδιάσκεψη και αύριο θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σακελλαρίδης.

«Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στρατηγικής. Πολλά επίπεδα διαπραγμάτευσης, Brussels Group και πολιτικό επίπεδο σε Eurogroup και Συνόδους Κορυφής», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Ο κ. Σταϊκούρας χθες επιβεβαίωσε πως πολύ σύντομα μετά τις εκλογές στις 25 Φλεβάρη το ταμειακό υπόλοιπο του ελληνικού δημοσίου γινόταν κόκκινο. Δημιουργείτο ένα σκηνικό ασφυξίας μέσα στο οποίο κληθήκαμε να δώσουμε μια μάχη σε όλα τα επίπεδα. Εμείς το περάσαμε και καταφέραμε και καταβάλαμε όλες τις υποχρεώσεις μας», είπε ο κ. Σακελλαρίδης

Σε ερώτηση για μισθούς στα 700 ευρώ που είπε ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «μας πιέζουν για πολλά πράγματα. Σίγουρα πιέζουν για τους μισθούς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα». 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με συγκεκριμένες θέσεις προς την κοινωνία και τους φορείς και συμμετέχοντες στον κοινωνικό διάλογο. Οι θέσεις αυτές υπερψηφίστηκαν από τον λαό. Επομένως η θέση της κυβέρνησης είναι ότι παραμένει σταθερή στα εργασιακά», είπε ο κ. Σακελλαρίδης

«Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος και επιδιώκει την καλύτερη συνεργασία», απάντησε για την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης προς τον Γιάννη Στουρνάρα και πρόσθεσε πως «και ο κ. Στουρνάρας πρέπει να προασπιζεται τον ανεξάρτητο ρόλο της». 

Σχετικά με την κριτική στελεχών προς Στουρνάρα είπε: «Η κριτική Λαφαζάνη προς τον κ. Στουρνάρα αφορούσε την περίοδο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών και του ασκήθηκε κριτική για την Αγροτική τράπεζα» και πρόσθεσε σε άλλη απάντηση ότι «ό,τι θέματα έχουν ανοίξει με την τράπεζα δεν έχουν ανοίξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης». 

Για το ενδεχόμενο μετακύλησης πληρωμής ομολόγων της ΕΚΤ στο οποίο αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το συνέριο του Economist είπε πως «όταν συζητάμε για το χρηματοδοτικό κενό ενδέχεται να υπάρχουν πολλές επιλογές ώστε το κενό να καλυφθεί. Δεν ξέρω ποια θα είναι η επιλογή που θα προκριθεί». 

«Δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ χθες το βράδυ», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και αναφορικά με τη συμφωνία είπε πως  «θα είναι μια συμφωνία στην οπόια η κυβέρνηση θα έχει βάλει το πλαίσιο που έχει θέσει ο ελληνικός λαός». 

Σε ερώτηση για τη ρήξη είπε πως «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη ρήξη αλλά μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία την οποία πρέπει όμως να θέλουν και οι δύο πλευρές». 

«Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ενώ σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες», αναφορικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

«Οι πολλές δηλώσεις και δη αντιφατικές δεν βοηθάει το έργο της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη συγκυρία», είπε με αφορμή δηλώσεις στελεχών, υπουργών και βουλευτών του κόμματος.

Για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κακή τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια είπε πως «είναι στο τραπέζι των συζητήσεων».  

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε πως «αν καταλήξουμε σε συμφωνία για την οποία δεν έχουμε πάρει λαϊκή εντολή δεν θα φοβηθούμε την λαϊκή εντολή»

«Ευελπιστούμε μέχρι την Τρίτη να έχουμε ΕΡΤ», είπε όταν ρωτήθηκε αν την Eurovision θα καλυψει η ΝΕΡΙΤ ή η ΕΡΤ

«Δεν υπάρχει έκτακτο Eurogroup στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» είπε και πρόσθεσε πως μετά τη Σύνοδο Κορυφής να ζητηθεί ένα Eurogroup μετά τη Ρίγα. 

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα φροντίσουμε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δόσεις αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία που να λαμβάνει υπόψη της τη ρευστότητα», είπε απαντώντας σε νέα ερώτηση για τα ομόλογα της ΕΚΤ.