Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μιλά για φοροεπιδρομή. 

Παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, τα κτυπήματα που δέχεται καθημερινά από σειρά στελεχών είναι πολλά και κυρίως πλήττουν τον αριστερό αξιακό της κώδικα. 

Και αυτό διότι, η αύξηση της φορολογίας, έστω και από τα αριστερά, δεν παύει να είναι άνοδος των φόρων με ότι αυτό σημαίνει επικοινωνιακά και πολιτικά για την κυβέρνηση που σχεδιάζει τη στρατηγική της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές κρίσεις που έρχονται. 

Ήδη, πολλοί από το εσωτερικό της κυβέρνησης (π.χ. Παναγιώτης Λαφαζάνης), της Κ.Ο. (π.χ. Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, κ.α.) και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν και επιμένουν στην υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών που όμως έχουν, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν ξεθωριάσει. 

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν θα υπογράψει η κυβέρνηση νέο μνημόνιο, αν και όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα για να πάρει χρήματα πρέπει να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα. Το πώς θα ονομάζεται, έχει μικρή σημασία, αφού η ουσία είναι η ίδια. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, η κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας θα κλιμακωθεί στις συνεδριάσεις των οργάνων αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ο Π. Λαφαζάνης διαμηνύει συνεχώς ότι κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί και να κάνει κωλοτούμπα αν και αναγνώρισε ότι για τη... μη παράδοση είναι αναγκαία η ρευστότητα.  

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί το σενάριο των εκλογών και του δημοψηφίσματος, στο τραπέζι υπάρχει πλέον και η «ψήφος εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να «επικαιροποιήσει» την εντολή του και την δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, να ενημερώσει δημοσίως για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, αλλά και να ρίξει τον πήχη των προσδοκιών, μεταθέτοντας συγκεκριμένες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αργότερα ή, ακόμη και σε βάθος τετραετίας.