Για τα 1,9 δισ. ευρώ του EFSF και τον λόγο που δεν επιστρέφονται στην Ελλάδα τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση της  βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση ο κ. Βαρουφάκης τόνισε όπως «το 1,9 δισ. νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Είναι το πιο δύσκολο». Όπως σημείωσε, τα χρήματα αυτά έχουν αποδοθεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς και «θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι νέο δάνειο».

Ως προς την ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Βαρουφάκης ως πιθανή λύση πρότεινε να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM ) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

«Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap» είπε σημειώνοντας: «swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση».

«Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε (ομόλογα εις το διηνεκές, έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ' αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα της εξαίρεσης της Ελλάδας από την ποσοτική χαλάρωση, εξήγησε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει «γιατί υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ, που λέει ότι δεν συμμετέχει όποια χώρα τα ομόλογα της οποίας σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν συμμετείχαμε, γιατί αυτό θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις αγορές».

«Καρφί» Μητρόπουλου

Σχολιάζοντας δε τη ρήση του υπουργού Οικονομικών για το 1,9 δισ ευρώ και τις δυσκολίες να ανακτηθεί, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Βαρουφάκη: 

Από όσα είπατε τα εξαιρετικά, το πιο αποκαλυπτικό είναι ότι υπάρχει αδυναμία επαναδιεκδίκησης του 1,9 δισεκατομμυρίου. Φαίνεται ότι αυτό στηρίζεται σε επαχθή όρο της Συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου για να μην μπορούμε με αυτό που είπατε πια, αφού το έχουν γράψει τα Κοινοβούλια. Συνεπώς, είναι το πιο αποκαλυπτικό που μας είπατε.