Σε ανοιχτή αντιπαράθεση, με αφορμή το προσκύνημα στα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, έχει μετατραπεί ο δημόσιος διάλογος ΣΥΡΙΖΑ με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε, κατά την παρουσία του στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, σχετικά με την πρόταση Φίλη για διαχωρισμό εκκλησίας - κράτους και απάντησε: «Να μην χαλάσουμε την ατμόσφαιρα, αυτό θέλει πολλή συζήτηση».

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: 

Ο κόσμος έχει κουραστεί από λόγια και τα λόγια εφέραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση που είναι. Έλειψε ο Λόγος. Χρειαζόμαστε Λόγο αυτήν την περίοδο και όχι λόγια.

Επιμένει ο Φίλης στον χωρισμό κράτους-εκκλησίας

Υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ο οποίος «θα είναι χρήσιμος και για τα δύο μέρη, καθώς και επωφελής για τον λαό» τάχθηκε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, απαντώντας στον Ιερώνυμο.  

Στη δήλωσή του ανέφερε:

Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους «μετανοίας».

Ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση», τονίζοντας  ότι η έξοδος απο τήν σύνθετη κρίση που ζούμε, «προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα».