Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τον Γιάννη Στουρνάρα τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο κ. Φίλης επεσήμανε πως «δεν υπήρχε καμία επίθεση εναντίον του» και συνέχισε: 

Υπήρξε η οφειλόμενη κριτική σε σχέση με κινήσεις, οι οποίες, είτε ευθέως έχουν γίνει από τον ίδιο, είτε αποδίδονται στις υπηρεσίες και το στενό προσωπικό του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας...».

Όπως είπε ο κ. Φίλης, «υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο κ. Στουρνάρας προαλείφεται για πρωθυπουργός» και πρόσθεσε: 

(...) υπήρξε πολιτικός, δεν είναι ένας τραπεζίτης. Ήταν υπουργός Οικονομικών και μάλιστα με πολύ επώδυνες παρεμβάσεις για τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι έχει ναυαγήσει το παλιό πολιτικό προσωπικό και έχει στο μυαλό του - πιστεύω - το μοντέλο να είναι όχι αρχηγός κόμματος, αλλά υποψήφιος πρωθυπουργός από κόμματα που θα συνέκλιναν... Αυτό αφορά τον κ. Στουρνάρα, όχι εμάς. Υπερβαίνοντας τα όριά του.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα δούμε τα μέτρα και θα κρίνουμε. Θα δούμε, επίσης και το αντιστάθμισμα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει και το θέμα του χρέους. Ρύθμιση και μείωση του χρέους. Είναι σαφές».

Αναφορικά δε με τα ενδεχόμενα φορολογικά μέτρα είπε πως «δεν θα μιλάμε με σενάρια, αν θα είναι 20% ή 30% ο ΦΠΑ. Θα δούμε. Επίσης, θα δούμε και ποιοι άλλοι φόροι θα υποχωρήσουν. Είναι συνολικό το πακέτο και δεν αφορά μόνο τους φόρους, αφορά και το πακέτο της ανάπτυξης... Οι πρωτοβουλίες για φορολογικά μέτρα -παρ' ότι δεν έχουμε μπροστά μας τη συνολική, αναγκαία φορολογική μεταρρύθμιση - θα λαμβάνουν υπόψη και το κοινωνικό στοιχείο. Δεν θα πάμε σε φορολογίες, που θα ανατρέπουν την εικόνα που υπάρχει για κάποιον, που μπορεί ή δεν μπορεί να πληρώσει φόρους. Και θα εκτιμηθεί και το συνολικό πακέτο. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, ο Νίκος Φίλης είπε πως «θα δούμε ποια θα είναι η προτεινόμενη συμφωνία και από τους άλλους. Αν δεν μπορεί να κλείσει, δεν θα κλείσει. Θα πάμε τότε σε διαδικασίες, που θα επιταχύνουν την πολιτική παρέμβαση και όχι την οικονομική διαπραγμάτευση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «κρατάω θερμή την ελπίδα, την προοπτική και την προσπάθεια να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό είναι το πρώτο. Από εκεί και πέρα, το άλλο είναι δεύτερες σκέψεις, άλλη κουβέντα».