current views are: 1

14 Μαΐου 2015
Δημοσίευση15:37

Την ατζέντα για τη μετανάστευση παρουσίασε ο Αβραμόπουλος στην Κύπρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 15:37’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Αναστασιάδη για το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τη Μετανάστευση, το οποίο υιοθετήθηκε χθες από το Κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Ο Επίτροπος είχε, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη αλληλεγγύη και η συμμετοχή της Κύπρου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ για να μπορέσει να συνδράμει στις αποστολές της Ένωσης για καλύτερη επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε συζήτησαν και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις «Ποσειδώνας», οι οποίες αφορούν κυρίως τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από την Ελλάδα, Τουρκία και μέχρι και την Κύπρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι με τον κ. Αβραμόπουλο συζήτησαν επίσης τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν την εξασφάλιση σκαφών και ενός μικρού αεροπλάνου για σκοπούς επιτήρησης κυρίως της θαλάσσιας περιοχής για θέματα έρευνας και διάσωσης, αλλά και για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Το απόγευμα, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και αργότερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, παρουσίασε την νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ατζέντα κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προωθώντας δράσεις όπως:

  • Τη θεμελίωση ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πληροφόρησης για την προληπτική καταστολή των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, ενισχύοντας την συνεργασία EUROPOL και FRONTEX
  • Την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών υποδοχής, μεταναστών και προσφύγων, στις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κρίσης»
  • Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες, που υποδέχονται σχεδόν καθημερινά πλέον το ένα προσφυγικό κύμα μετά το άλλο
  • Τη δράση στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης προσφύγων, έτσι ώστε να οργανώσουμε προληπτικά και οργανωμένα την ροή προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού ευχαρίστησε τις Κυπριακές αρχές για τη συνεργασία τους, είπε ότι για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Επιτροπή, παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στο άσυλο, την μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερο από 42 εκατ. ευρώ για το «Internal Security Fund» (ISF), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση.

Πρόκειται, τόνισε ο Επίτροπος, για μια σημαντική αύξηση στην χρηματοδότηση της Κύπρου, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013, μετά από την οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας.


σχετικα αρθρα