Ότι δεν έχει δεσμευτεί ποτέ αυτή η κυβέρνηση να ακολουθήσει την δικαστική οδό στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και προσφορότερα μέσα.

«Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, 

«η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά ότι ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης, έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης και, μάλιστα, στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».