Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με αντιπαραθέσεις άρχισε η πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια. 

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να συμπεριληφθεί στην έρευνα για τις ευθύνες των μνημονίων και στη σημερινή κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι φέρνει νέο μνημόνιο. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η αποδοχή εκ μέρους του Κώστα Λαπαβίτσα, να φτάσει ο έλεγχος μέχρι και τη σημερινή κυβέρνηση. 

Συζήτηση για το σήμερα…

Στο σημείο πάντως που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των κομμάτων ήταν οι περίοδοι που αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής. Και αυτό γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συζήτηση και ενδεχομένως οι μάρτυρες που θα κληθούν θα αφορούν και την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.   

«Δεν θα μείνει έξω από τον έλεγχο τα ελλείμματα του 2009!», είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «θα γίνει και εξέταση ή αναφορά στα παρόντα γιατί αν αληθεύουν αυτά που διαβάζουμε για τη συμφωνία, δηλαδή 4,5 δις μέτρα επιπλέον από αυτά του mail Χαρδούβελη, υπάρχει πρόβλημα».  

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η συζήτηση «ενόψει του τρίτου μνημονίου» θα διευρυνθεί αναγκαστικά και θα φτάσει στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Δεν δέχομαι να κουνάνε το δάχτυλο οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο διερεύνησης και οτιδήποτε άλλο δείχνει κακή πίστη για τη συνέχεια της διαδικασίας», απάντησε από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Ν. Κασιμάτη.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος αφού πρώτα ζήτησε να κληθούν στην επιτροπή εκπρόσωποι ξένων και ελληνικών τραπεζών, συμφώνησε στο να επεκταθεί η συζήτηση και στους χειρισμούς της κυβέρνησης την οποία στηρίζει. «Να φτάσουμε και στο σήμερα! Και τότε θα δούμε το ποιος φταίει και τι έγινε. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένταση για τη μετάδοση από το κανάλι της Βουλής

Με ζωντανή μετάδοση από το Κανάλι της Βουλής αλλά ενδεχομένως και από το διαδίκτυο θα γίνονται οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια

Αυτό τουλάχιστον αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής παρά τις αντιδράσεις των ΝΔ και Ποτάμι που εξέφρασαν την άποψη πως από τη στιγμή που θα δίνονται πρακτικά, δεν υπάρχει λόγος τηλεοπτικής μετάδοσης.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα οι συνεδριάσεις της επιτροπής που μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών θα είναι αμισθί για τους βουλευτές  θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα, (Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη). Στην επόμενη συνεδρίαση μάλιστα  θα γίνει παρουσίαση των πρώτων τοποθετήσεων για το ζήτημα με ομιλίες των εισηγητών. Μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί κατάλογος μαρτύρων και να αποσαφηνιστεί η σειρά με τις οποίες θα γίνονται οι κλήσεις, ζήτημα για το οποίο αναμένεται να υπάρξει έντονη διαφωνία μεταξύ των κομμάτων, καθώς ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, έχει προτείνει να κληθούν πρώτα οι τεχνοκράτες προκειμένου να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και στη συνέχεια τα πολιτικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της επιτροπής, κ. Βίτσας, τόνισε πως οι εργασίες δεν έχουν καμία ρεβανσιστική διάθεση και πως οι μάρτυρες θα κληθούν για να διαφωτίσουν και όχι επειδή υπάρχει σκιά. «Αν υπάρξει κάποια κατάσταση ή κάποιο πρόσωπο ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι θα πρέπει να πάμε σε προανακριτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.