Για το βίντεο που παίζει σε σταθμούς του μετρό σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό NBC, ο κ. Ήσυχος τόνισε πως «δεν είναι μόνο μια καμπάνια ενός μικρού video (...) για την ιστορική μνήμη που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό, αλλά μια εθνική καμπάνια, που συμμετέχουμε και στηρίζουμε, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές».

«Δεν είναι μόνο το θέμα των γκρεμισμένων σπιτιών, των θανάτων και των ακρωτηριασμών πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά επίσης και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων, όπως το χρώμιο που ήταν το κύριο που εισήγε η Γερμανία από την Ελλάδα τη περίοδο 41-43» συνέχισε και πρόσθεσε:

Είναι μια καμπάνια που θα έχει διάρκεια, δεν θα είναι μόνο οπτικοακουστικό το υλικό που θα παρουσιαστεί, αλλά θα είναι μια καμπάνια πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων που θα λάβουν μέρος και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω και στα εθνικά αρχεία από τις ΗΠΑ που έχουμε παραλάβει, τα οποία αποτελούνται από 400.000 σελίδες και αναφέρονται στη κατοχή των Ναζί στην Ελλάδα, συν τα ρωσικά αρχεία που λάβαμε από τη κυβέρνηση της Ρωσίας. Αυτά τα αρχεία μας διευκολύνουν και συνεισφέρουν ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για αυτά που λέμε, γιατί ακόμη υπάρχει ανοιχτή πληγή μεταξύ των δύο χωρών και πρέπει να την κλείσουμε, όχι μόνο από την οικονομική πλευρά, αλλά ηθικά, ιστορικά και νομικά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και ζητούμενο της καμπάνιας μας.

Ο κ. Ήσυχος επεσήμανε πως το βίντεο «είναι σοκαριστικό για αρκετούς Έλληνες να μαθαίνουν ότι στη χώρα τους πέθαναν πάνω από 300.000 άνθρωποι από πείνα».

Αυτοί οι αριθμοί, συνέχισε, »έχουν επιβεβαιωθεί από το ελληνικό κράτος, από τα αρχεία των εθνικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, αλλά επίσης έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φόρα και φυσικά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης σε διάφορα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τις χώρες που έχουν υποφέρει από τη ναζιστική κατοχή. Είναι πραγματικοί αριθμοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας».

«Επικεντρωνόμαστε στην ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κοινή γνώμη. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, αλλά διεθνές, γιατί έχει να κάνει με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη σήμερα, και είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας απέναντι στους κινδύνους του φασισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τη “Χρυσή Αυγή”. Είναι ένα μικρό φιλμ και μια καμπάνια για το χθες, το σήμερα και το αύριο» είπε ακόμα.

Όπως σημείωσε, στην καμπάνια «εμπλέκονται αρκετά υπουργεία, κυρίως το Άμυνας με τα εθνικά αρχεία και το Υπουργείο Μεταφορών και τελεί υπό την αιγίδα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές της οποίας επικεφαλής είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Βουλής».