Αντιμέτωπος με την κριτική των κομματικών στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΟ του κόμματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος ενημέρωσε τα όργανα σχετικά τις επικείμενες εξελίξεις και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Πέραν των αιχμών του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου – οποίος έχει ταχθεί επανειλημμένως σε δημόσιες εμφανίσεις του κατά της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου- και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε επικριτικά για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να ρωτούσε πιεστικά τον κ. Δραγασάκη για τη συμφωνία, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν ενημερώνονται για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε επίσης πως δεν γίνεται να συμφωνηθεί κάτι δίχως να το γνωρίζουν οι βουλευτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιδράσεις και κριτική υπήρξαν επίσης από εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και από βουλευτές του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πεντάωρη συνεδρίαση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει  πως δεν θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως τονίζεται, από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που εξαπολύει πυρά κατά των δανειστών:

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Προσθέτει, ότι η στάση αυτή εκφράζει «την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και προσθέτει ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων».

Επίσης, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να προχωρήσει σε πρωτοβουλία ενημέρωσης για τις εξελίξεις, η οποία όπως αναφέρεται θα αναπτυχθεί «σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».