Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μπορεί το περιεχόμενό της να είναι ακόμη άγνωστο, μπορεί κανείς να μην ξέρει – αλλά να πιθανολογεί – εάν είναι ελαφρύτερη ή βαρύτερη του email Χαρδούβελη (σ.σ. το οποίο, παρεμπιπτόντως, οι πιστωτές δεν είχαν αποδεχθεί πλήρως), ωστόσο ο καυγάς στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση έναντι της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και “θεσμών” καλά κραττεί. 

Στελέχη κοντά στην ηγεσία, όπως ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδεολογικά και πολιτικά αυτοκτονικό να στηρίξει η Ν.Δ. μέτρα βαριάς φορολόγησης της μεσαίας τάξης. Στον αντίποδα, σημαντικός αριθμός βουλευτών, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τον Ευρ. Στυλιανίδη και τον Νίκ. Δένδια τάσσονται, σαφώς, στη γραμμή της υπερψήφισης ως το «μη χείρον» αλλά και ως μήνυμα προς τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Οι ίδιοι εκφράζουν προβληματισμό για τον κίνδυνο διολίσθησης της Ν.Δ. σε... αντιμνημονιακή ρητορεία. 

Παράλληλα, με τη διελκυστίνδα για την ουσία, εντάσεις διατυπώνονται και επί της διαδικασίας. Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ζήτησε χθες τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση και, το κυριότερο, «δεσμεύουν με την ψήφο και τη γνώμη τους την ηγεσία». Στον αντίποδα, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι ναι μεν το θέμα θα συζητηθεί στο εσωτερικό της Ν.Δ., ωστόσο η τελική απόφαση θα είναι του Προέδρου. 

Βασικό επιχείρημα των αρνητών της συμφωνίας είναι ότι ενδεχόμενη αποδοχή της θα οδηγήσει σε μαρασμό το κόμμα της ΝΔ καθώς θα έχει έρθει, για άλλη μία φορά, σε σύγκρουση με την εκλογική του βάση. Εκτιμούν, δε, ότι η Ν.Δ. θα μπορέσει να αιτιολογήσει μία αρνητική της θέση, εφόσον ζητήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές (μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο πχ) αντί της αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων. «Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο, αν κάναμε ότι έκαναν Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος, αν δηλαδή από το 2010 είχαμε συνεννοηθεί» απάντησε, μέσω του ΑΠΕ, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επιφυλάσσοντας σαφείς αιχμές για την πρώιμη αντιμνημονιακή περίοδο του κ. Σαμαρά, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή της από τη Ν.Δ. «Εμείς δεν θα γίνουμε λαϊκιστές, δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ» επανέλαβε η κ. Μπακογιάννη, η οποία επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των στελεχών που ζητούν στήριξη της συμφωνίας. 

Οι κινήσεις των βασικών παικτών, και το πώς τοποθετούνται έναντι μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, δεν θα πρέπει να αναλύεται μόνον με όρους ιδεολογικούς (πχ φιλελεύθεροι εναντίον κοινωνιστών) αλλά υπό το πρίσμα των σεναρίων για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι όσοι κρίνουν ότι η διαχείριση της εμβληματικής αυτής υπόθεσης θα είναι καθοριστική για την ενότητα της Ν.Δ. και την δρομολόγηση εξελίξεων στο εσωτερικό της. 

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τελικά δεν θα παραβρεθεί στην προσυνδιάσκεψη της Τρίπολης το Σάββατο, έχει συγκαλέσει για την προσεχή Τρίτη το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Τύποις, ειδικά αφού δεν υπάρχει και συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας, αντικείμενο της συζήτησης δεν θα είναι η στάση του κόμματος. Επί της ουσίας, ωστόσο, η επικείμενη συνεδρίαση θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ...