Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Με σαφείς οδηγίες προς την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης να επιμείνει στις θέσεις της ελληνικής πλευράς όπως αυτές οριοθετούνται από τις κόκκινες γραμμές που έχει τραβήξει η κυβέρνηση ξεκινούν και πάλι σήμερα οι συζητήσεις στο Brussels Group

H κυβέρνηση διαμηνύει ότι επιθυμεί τη συμφωνία, συγχρόνως όμως διαπιστώνει ότι οι δανειστές τεντώνουν το σκοινί και δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για ευελιξία στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Νούμερο ένα στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί τουλάχιστον για το 2015 να κινείται κάτω από το 1% έναντι του 2% που αξιώνει η απέναντι πλευρά. Κι αυτό για να μπορέσει να εκπληρώσει με σχετικότερη άνεση τους δημοσιονομικούς της στόχους. Όμως τα θέματα είναι πολλά και σε κάθε συνάντηση προκύπτουν και νέα αιτήματα από τους θεσμούς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ζητούν οι μισθοί στο δημόσιο να μην υπερβαίνουν τα 700 ευρώ, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ ζητεί συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 23%. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει το τηλέφωνο πολλές φορές στην διάρκεια της ημέρας και συνομιλεί με ευρωπαίους αξιωματούχους αναζητώντας την λεγόμενη πολιτική λύση του προβλήματος. Αυτό θα επιχειρήσει και στην Ρίγα της Λετονίας όπου θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών σε μία Σύνοδο Κορυφής για να την μετατρέψει σε μία παράλληλη συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα. 

Κυβερνητικές πηγές υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση βγάζει τον μήνα ως προς το θέμα της ρευστότητας. Μισθοί και συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους, ωστόσο το πρόβλημα της ρευστότητας δεν έχει επιλυθεί και το ΔΝΤ θα πρέπει να πάρει την επόμενη δόση του στις 6 Ιανουαρίου. 

Οι συζητήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς Μαξίμου στρέφονται στην κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης μαζί με την συμφωνία. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για το φορολογικό δεν κατατίθεται άμεσα στη Βουλή αλλά μάλλον θα καθυστερήσει έως ότου το Μαξίμου διασφαλίσει ότι συμφωνία θα υπάρξει. Την ίδια ώρα κύκλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι εφόσον η συμφωνία είναι σκληρή και υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές τότε πολύ πιθανόν να μην πάρει καν σάρκα και οστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά…