Εν αναμονή των πρώτων κρυφών δημοσκοπήσεων που θα έχουν «μετρήσει» την επιρροή του «Ζαππείου ΙΙ» στην κοινή γνώμη, βρίσκονται στην Συγγρού. Για την ώρα, τηρείται σιγήν ιχθύος αναφορικά με τις εκτιμήσεις που μπορεί να καταγραφούν και περιορίζονται στα «θετικά» μηνύματα που εισπράττουν από απροσδιόριστες πηγές.

Επιτελικά στελέχη δεν κρύβουν ότι προσβλέπουν, όχι μόνο στην αύξηση του ποσοστού της ΝΔ έναντι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην απορρόφηση σημαντικού μέρους από την ευρεία δεξαμενή των λεγόμενων αναποφάσιστων.

Ως εκ τούτου είναι προφανής η διαπίστωση ότι η οικονομική πρόταση της ΝΔ μπορεί να αποτελέσει πολιτική πλατφόρμα αλλά δεν αρκεί καθόσον προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για την ΝΔ να διατυπώσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για μία σειρά προβλημάτων ώστε να εμφανιστεί έτοιμη να διαχειριστεί συνολικά το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Η αντίληψη αυτή κατέστη δεδομένη σε στενή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους βασικούς συνεργάτες του, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα βράδια στην κατοικία του Προέδρου της ΝΔ και εν όψει της εκδήλωσης στο Ζάππειο. Εκεί αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η ολομέτωπη αντιπολιτευτική επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση, με το «Ζάππειο ΙΙ» να αποτελεί επί της ουσίας το εναρκτήριο λάκτισμα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, για παράδειγμα, η άμεση ανταπόκριση της ΝΔ αναφορικά με την εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα που εκτιμάται ότι θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά –με «σφήνα» τον Γιώργο Καρατζαφέρη- την προσεχή Παρασκευή στην Βουλή, στην «ώρα του Πρωθυπουργού». Στην αυτή κατεύθυνση κινείται και η ομιλία με οξεία κριτική στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, από πλευράς του Προέδρου της ΝΔ κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Θεσσαλονίκη. Κατ’ αντιστοιχία, με αναλόγως οξύ περιεχόμενο –αν και με σαφώς περισσότερο τεχνοκρατικό περίγραμμα- αναμένεται και η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, κατά το Συνέδριο του “Economist”.

Εκ παραλλήλου, σε πυρετώδεις ρυθμούς πλέον έχει μπει και η Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να συλλέξει από τους αρμόδιους τομεάρχες, όσες προτάσεις εκκρεμούν ακόμη ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

Αυτά όλα τα στοιχεία, από κοινού και με την αίσθηση που διαμορφώνεται για διάθεση συναίνεσης από πλευράς του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται πρόθυμο να υιοθετήσει κάποιες από τις οικονομικές προτάσεις της ΝΔ, αυξάνουν την παρασκηνιακή συζήτηση για την πιθανότητα αιφνιαστικής κίνησης του Γ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.