«Η δημοκρατική εντολή που έχουμε λάβει δεν είναι μόνο η παραμονή στο ευρώ» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών, καθώς όπως είπε «θα χρειαστεί νέα ετυμηγορία, αν οι βασικές αρχές της συμφωνίας αντιβαίνουν τις βασικές αρχές μας».

«Αν υπάρξει μια σκληρή συμφωνία δημιουργείται ζήτημα δημοκρατίας. Η δημοκρατική εντολή που έχουμε λάβει δεν είναι μόνο παραμείνουμε στο ευρώ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισήμανε ότι αν η συμφωνία αντιβαίνει το βασικό πυρήνα των εξαγγελιών τότε θα υπάρξει θέμα. 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία τόνισε:

Η εντολή που λάβαμε ήταν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Είναι δυνατόν εμείς να πούμε ότι το πρόγραμμα μας ήταν κουβέντες και τώρα να κάνουμε κάτι άλλο;

Μπροστά σε ένα take it or leave it θα πρέπει να μιλήσει ο λαός υπάρχει εντονότατο λαϊκό αίσθημα να μην κάνουμε πίσω, να μην γυρίσουμε πίσω σε μια κατάσταση που θα έχουμε συνέχεια φόρους.

«Όταν θα φτάσει η ώρα των κρίσιμων ερωτημάτων τότε τα πράγματα θα τεθούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον λαό» είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το δίλημμα σε ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι «θα πρέπει να αποδεχθεί ο κόσμος αν θέλει την επιστροφή σε ένα μνημονιακό παρελθόν. Αυτό θα είναι το τραγικότερο όλων».

Σε συνέντευξή του στο STAR υποστήριξε ότι η ρήξη παραμένει στο τραπέζι, «γιατί αυτά που μας ζητούν οι άλλοι είναι πράγματα πολύ δύσκολα». Όπως είπε μάλιστα, στόχος των δανειστών είναι η επιστροφή στην κατάσταση της προηγούμενης πενταετίας που έληξε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο plan B είπε χαρακτηριστικά: «Γιατί να μην υπάρξει plan B; Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εμείς έχουμε φτάσει να φτύνουμε τον κόρφο μας σε τέτοιου είδους ενδεχόμενα».