Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Η «ώρα της αλήθειας» για το μέλλον της κεντροδεξιάς φθάνει με τη διαφαινόμενη συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με εταίρους και δανειστές, καθώς, όπως σημείωναν στο newpost.gr έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη, ο ρόλος της «σημερινής Νέας Δημοκρατίας», τελειώνει με την ψήφιση των νέων μέτρων.

Μέχρι τότε όμως, στο γαλάζιο στρατόπεδο θα δοθεί μια εσωτερική μάχη που θα αφορά τη στάση του κόμματος στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων που θα φέρει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Το ζήτημα αυτό άλλωστε, θα είναι πρώτο στην ατζέντα και της συνεδρίασης του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, στις 13:00 το μεσημέρι.

Επισήμως το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη της Συγγρού προς την κυβέρνηση είναι «μη μας θεωρείτε δεδομένους», βάζοντας και από την πλευρά τους ως κόκκινες γραμμές. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου στο newpost.gr, «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα φορολογικά μέτρα ή μέτρα που είναι πέρα από το mail Χαρδούβελη».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, έχουν φθάσει εισηγήσεις για καταψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων, γεγονός που θα ανοίξει νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τα κορυφαία στελέχη που έχουν κρατήσει αποστάσεις από την ηγετική ομάδα της Συγγρού, καθώς αν και επιφυλάσσονται να δουν πρώτα το περιεχόμενο των μέτρων, σε γενικές γραμμές τάσσονται υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Real FM, όπου ξεκαθάρισε ότι είναι καλύτερα μια συμφωνία με τους εταίρους από τη μη συμφωνία που θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία. «Εγώ δεν πρόκειται να κάνω λαϊκισμούς. Δεν τους έκανα πριν από 5 χρόνια και πλήρωσα τεράστιο τίμημα. Δεν θα τους κάνω τώρα. Άρα εμένα η θέση μου είναι πολύ ξεκάθαρη» ανέφερε η πρώην υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στο MEGA κάλεσε την κυβέρνηση «να καταλήξει επιτέλους σε μια συμφωνία και να τη φέρει, να δούμε πού κατέληξαν ώστε αναλόγως να τοποθετηθούμε. (…) Φοβάμαι ότι δεν θα επιβληθούν μόνο τα μέτρα που προαναγγέλλονται με διαρροές», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορώ να διανοηθώ πως στελέχη της κυβέρνησης λένε μόνα τους ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ρωτώντας την αντιπολίτευση αν θα τα ψηφίσει. Με κάτι τέτοια δεν είναι  σαφής η κυβέρνηση, αλλά παντελώς ασαφής».