Φωτιές άναψε έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που απεστάλη σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το οποίο καλούνται να επιστρέψουν τις προξενικές εισπράξεις από όλες τις πρεσβείες της χώρας που βρίσκονται σε δεκάδες ευρωπαϊκά κράτη. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που απεστάλη από τη Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, καλούνται όλες πρεσβείες να στείλουν με έμβασμα στην Τράπεζα της Ελάδος τις προξενικές εισπράξεις. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή τους μέσω εμβάσματος, τότε θα πρέπει να σταλούν σε δεσμίδες μέσα σε διπλωματικό σάκο. 

Με την εντολή αυτή υποχρεώνονται οι πρεσβείες να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις, όπως την έκδοση βίζας, τα πληρεξούσια και άλλες πράξεις των προξενικών αρχών. Διπλωμάτες προειδοποιούν ότι η επιστροφή των χρημάτων στην Αθήνα θα προκαλέσει πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία των πρεσβειών της Ελλάδας στο εξωτερικό,  καθώς το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας επέτρεπε στις διπλωματικές αρχές να κρατούν εισπράξεις, ώστε να προγραμματίζουν τις δαπάνες τους, και στη συνέχεια να  συμψηφίζουν τα προξενικά έσοδα με την επιχορήγηση που λαμβάνουν. 

Tα χρήματα αυτά μέχρι σήμερα συμψηφίζονταν με τα ποσά των λειτουργικών δαπανών που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο υπουργείο Εξωτερικών

Δείτε εδώ το έγγραφο που φέρεται να έχει σταλεί από το ΥΠΕΞ

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στο newpost, ότι πρόκειται για μια «συνήθη διαδικασία» που «συνέβαινε πάντα», επισημαίνοντας ότι δεν προκαλείται κανένα πρόβλημα στις προξενικές αρχές της Ελλάδος στο εξωτερικό, με την εν λόγω πράξη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που είναι σε γνώση του newpost, πρόκειται για χρήματα της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία κατά πάγια τακτική επιστρέφουν στο κράτος και δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι δεν θα πειραχτεί το κεφάλαιο που απαιτείται.

Ο λόγος που ανακινήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δημοσίευση του νέου νόμου 4323, ΦΕΚ 43/27.04.2015, ο οποίος ψηφίστηκε με την ΠΝΠ από τη Βουλή. 

Αυτό που εξηγούσαν πηγές του ΥΠΕΞ είναι ότι δεν πρόκειται για αποθεματικά, αλλά για προξενικές εισπράξεις που ανήκουν στο κράτος και καταβάλλονται σε αυτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.